Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Sörliden-Valla Samverkansförening

Ett Världsklass-möte 2009, med temat att göra stadens boendemiljöer bättre, och två personer som gick dit och engagerade sig. Så kan man sammanfatta startskottet till det som blivit en av Örnsköldsviks viktigaste satsningar för öppenhet, samverkan och integration.

Mötet mellan människor är hela grundtanken i Sörliden-Valla Samverkansförening. De två eldsjälarna Bert Grundström, då rektor på Sörlidenskolan, och Monica Sundin, hyresgäst på Sörliden och pensionerad lärare, ställde sig frågan: ”Vad gör man på Sörliden efter klockan 16?”. De ville få till möten och integration även då skolan slutat för dagen.

Projektets framgångsfaktorer

Projektet har lyckats med sin ambition att skapa integration då skolan slutat för dagen – och fyra framgångsfaktorer har varit:

  1. En studieresa till Borlänge, med stöd av Världsklass, som gav idéer och inspiration.
  2. En egen lokal nära de boende, med stöd av Övikshem.
  3. En anställning av någon som kunde bygga relationer. Ruhiyya Mammadova kom in i föreningen via ett nystartsjobb och jobbar nu heltid med föreningen.
  4. Den första utflykten som arrangerades, med stöd av Världsklass, som gick till Ulvön – och då närmare 100 personer slöt upp. Det var då föreningen insåg att utflykter var nyckeln till framgång.

Nu råder full aktivitet i föreningen. Bland annat med läxhjälp för barn i årskurs 4-7 med hjälp av sex pensionerade lärare, språkträning för dem som ännu inte fått uppehållstillstånd, samordning av bilskjutsar, badutflykter, fiskekvällar, minigolf, grillkvällar eller idrottsaktiviteter på Skyttis och i Bosch Rexroth-hallen.

- Föreningen är jättebra för området, säger Zeynab Alhassan som bor i området. De har många olika aktiviteter för både vuxna och barn och hjälper alla här väldigt mycket. Själv har jag fått hjälp med vad jag ska säga inför kontakt med exempelvis vårdcentralen. Ruhiyya fixar allt. Min dotter går också till föreningslokalen och får hjälp med läxorna. Jag är glad att de finns.

Sidan uppdaterades

2017-08-15

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Frida Knutsson
Utvecklingsledare
0660 - 883 26
Skicka e-post