Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

ARKNAT- Arkitekturfestival

Sommaren 2017 kom femton skandinaviska arkitektstudenter till Höga Kusten för att designa och bygga vindskydd. Slutresultatet; tre fantastiska skapelser, massor av inspiration för framtiden och en helt ny arkitekturfestival vid namn Arknat.

Det började med ett möte där Martin Björklund och hans kollega på Sweco kom i kontakt med Jerry Engström på FriluftsByn. Sweco-kollegorna lämnade mötet inspirerade av Jerrys ord om att upptäcka naturen och ur det växte idén om att väva samman arkitektur och natur på ett helt nytt sätt.

– När vi gick hem till kontoret kläckte min kollega idén att kombinera arkitektur med Höga Kustens natur och därmed trigga nya sinnen, berättar Björklund som själv är byggnadsingenjör.

Planen skulle förverkligas genom att bjuda in arkitektstudenter i Skandinavien och ge dem möjlighet att designa, rita och bygga unika vindskydd. De skulle få skapa något på riktigt, som skulle komma många till nytta. Dessutom var det ett tillfälle att ge studenterna kunskap i träbyggnation.

Världsklass i uppslutning

När initiativtagarna jagade pengar för projektet kom de i kontakt med – och fick stöd och finansiell hjälp från Världsklass Örnsköldsvik. Även Höga Kusten Destinationsutveckling gick in som samarbetspartner då de såg projektets betydelse för Höga Kusten som besöksmål. SCA sponsrade med virke och Bosch med verktyg.

Internationellt projekt

Hela projektet leddes av Sweco. Till sin hjälp hade de designledare och erkända arkitekter från Nederländerna och Finland.

– Den första ledaren hittade jag när jag tittade på ett arkitektprogram på teve och det dök upp en holländare som har byggt ett sommarhus i Värmland, i trä och väldigt häftigt. Då tänkte jag att honom skulle jag vilja ha, så jag kontaktade honom i Rotterdam. Han tyckte det var en bra idé – och han kom! Även han gillade att det skulle bli något beständigt, för vem som helst att nyttja.

Intresset för festivalen var stort och i juni kom de utvalda studenterna från Danmark, Norge, Finland och Sverige till Höga Kusten för att delta i Arknat under två veckor. FriluftsByn var centrum. Där bodde studenterna och jobbade med sina projekt. Det var också där seminarier och workshops genomfördes, bland annat om hållbart byggande. Projektet genomsyrades av ”för alla” och därför var allt öppet för allmänheten.

Vindskydden förstärker platsen

Tre fantastiska vindskyddsplatser längs Höga Kusten-leden valdes ut med omsorg av projektägarna tillsammans med Örnsköldsviks och Kramfors kommuner.

Studenterna besökte platserna, presenterade sin egen idé och därefter röstades tre koncept fram. Efter finjustering och synpunkter från designledarna började byggnationerna. Det blev två intensiva veckor för alla inblandade där stora och små problem löstes efter hand. Inte minst i form av att transportera material till otillgängliga platser.

Ett gott resultat som bara är början

Alla samarbetspartners är nöjda och positiva till resultatet. Nu tar de vidare sina erfarenheter för nästa etapp av Arknat. Till nästa år ska festivalen bland annat koppla in gymnasieelever som går på hantverkslinjer.

Projektet ska genomföras på liknande sätt under ytterligare två år. Nästa gång blir sommaren 2018.

Under de tre åren kommer totalt tio vindskydd att placeras ut på olika ställen. Alla skapta av studenter, efter naturen och för alla.

Samarbetspartners Arknat

  • Sweco är initiativtagare för och delägare i projektet.
  • FriluftsByn är delägare i projektet.
  • Örnsköldsviks kommun/Världsklass Örnsköldsvik, Kramfors kommun, SCA, Höga Kusten Destinationsutveckling och Bosch Tools stöttar Arknat.

Sidan uppdaterades

2018-07-03

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Frida Knutsson
Utvecklingsledare
0660 - 883 26
Skicka e-post