Här börjar det

Förberedelser

Vad roligt att ni vill använda Projektguiden och utveckla era idéer! Ni kan följa guiden genom att klicka er fram här på webbplatsen och låta filmerna, kombinerat med texter, guida er. Om ni vill kan ni även använda en app i mobiltelefonen som läser av koder på Projektguidens fysiska spelplan.

Appen Projektguiden fungerar på Androida telefoner och du laddar ner appen till din mobiltelefon från Google Play.
https://play.google.com/store/apps/details?id=se.ri.interactive.kreativaoviklänk till annan webbplats

Det är en fördel att ha en den fysiska Projektguiden framför sig även om ni väljer att följa guiden här på webben.

 Det här behöver ni:

  1. En idé som ni vill utveckla.
  2. En grupp personer som vill följa guiden tillsammans, minst tre max tio personer. Kom ihåg att mångfald ger det bästa resultatet.
  3. En utskriven fysisk spelplan.
  4. Små och stora pappersark.
  5. Post-it lappar i olika färger
  6. Pennor.
  7. Markeringspennor eller färgare klistermärken.
  8. Någon form av verktyg för att dokumentera arbetet i slutet av varje steg. Det kan vara papper och penna, eller något som hjälper er att göra en digital dokumentation som t.ex. dator, mobiltelefon eller platta.
  9. Det kan vara bra att skriva ut material och mallar som hör till guiden innan ni sätter igång.

 

Instruktioner

Projektguiden tar er steg för steg genom en utvecklingsresa för er idé. För varje steg finns en eller flera filmer som ger er instruktioner. För varje steg finns även mallar och olika typer av verktyg som ni kan skriva ut och använda om ni vill. Ni hittar dessa samlade i högerspalten.

Efter varje steg ska ni på något sätt dokumentera det ni kommit fram till. Till er hjälp finns mallar att fylla i.

När ni tagit er genom guiden har ni en dokumentation som är er grund för en projektbeskrivning. Den kan ni använda när ni vill presentera idén för andra som kanske vill genomföra den tillsammans med er, eller för att omvandra idén till en ansökan om medfinansiering för genomförandet.

Ni äger själva ert materialet och er idé. Ett smart sätt att dela den med varandra i spelgruppen, för att fortsätta arbetet, kan vara att skapa en grupp på exempelvis facebook. Då är det också lätt att bjuda in fler i processen under arbetets gång.

 

Mångfald ger bättre utveckling

En idé blir starkare ju fler perspektiv man har med sig när man utvecklar den. Därför är det bra att utveckla idéer i grupper med så stor mångfald som möjligt. Är vi väldigt lika i idégruppen begränsas arbetet av att våra referensramar och erfarenheter liknar varandras. Det kan hindra oss från att hitta de bästa lösningarna. Se därför till att sätta samman en så blandad grupp som möjligt att utveckla idén med. 

 

Lär känna varandra i gruppen

Genom att lära känna varandra närmare skapar ni ett bättre klimat för samtal i gruppen och det blir lättare att utveckla idén till sin fulla potential.

Ni väljer själva om det räcker att ni gör en runda där ni var och en presenterar er för varandra, berättar vad ni heter och vilka förhoppningar ni har inför att utveckla er idé tillsammans.

Vill ni lägga lite mer tid på det här steget kan ni använda er av någon av de övningar som finns föreslagna i dokumentet "Lära känna övningar".

Nu är det bara att köra, ha så kul!

 

Sidan uppdaterades

2017-10-24

Sidansvarig: