ARKNAT Arkitekturfestival

Föreningen ARKNAT har under två somrar (2017 och 2018) genomfört en arkitekturfestival med syfte att skapa och bygga designade vindskydd och övernattningsstugor längs Höga Kusten-leden för alla att ta del av, nyttja och uppleva. Arrangörerna för festivalen är Swecos arkitekter och konstruktörer tillsammans med organisationen FriluftsByn .

Arkitektstudenter har bjudits in för att arbeta med design och praktisk träbyggnation. Under festivalerna som pågått under två veckor i juni har det även erbjudits workshops, seminarier och utflykter. ARKNAT har blivit en helt ny mötesplats för kreativitet och innovation inom arkitekturfältet. Syftet är framför allt att öka förståelsen och förstärka kombinationen mellan arkitektur och natur.

Martin Björklund, byggnadsingenjör på Sweco och en av initiativtagarna till Arknat säger såhär efter att ha genomfört festivalen för andra gången.

"Jag är otroligt stolt, glad och tacksam över att få anordna ARKNAT. Det är mäktigt att under dessa två veckor få uppslukas i fullkomlig kreativitet. Man lär känna och supportar arkitektstudenterna som antagits och ser hur de går från första penndragen till koncept till bygglovsritningar till byggnation och slutligen ett färdigt vindskydd! Det är oerhört intressant och berikande för alla inblandade (ledare som studenter) att få vara med och lära sig mer om byggprocess, samarbete, träbyggnadskunskap, designskede och att få göra ngt för naturen och människan. Vindskydden står redo att serva/skydda människan och med omgivningens vackra hjälp förstärka intryck och skapa ro, samvaro och inspiration."

Världsklass Örnsköldsvik medfinansierade förarbetet inför festivalen utifrån utmaningen Öka kreativitet, innovation och entreprenörskap.

Sidan uppdaterades

2018-09-20

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Bo Jonsson
Sweco
070-674 52 16
Skicka e-post

Jerry Engström
Friluftsbyn
070-540 85 77
Skicka e-post

Hemsida ARKNATlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster