Örnsköldsviksguiden

En guide för besökare

Du är här:

Meny

En skärgård i världsklass

Höga Kusten är den högsta och brantaste kusten längs hela Östersjön. Här möts hav och berg med med djupa vikar, röda, kantiga klippor och mjuka hällar, täta granskogar och en och annan sandstrand. Till skärgården tar du dig med egen båt eller någon av skärgårdsbåtarna. Eller kanske upplever du den från bryggkanten i Inre hamnen, ett stenkast från torget i Örnsköldsvik. Här får du några tips på några pärlor.

Läs mer om fler besöksmål, boende och aktiviteter finns på hogakusten.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skärgårdstrafik

Det finns flera alternativ för dig som vill åka skärgårdsbåt, du kan till exempel åka från Köpmanholmen till Ulvön och Trysunda året runt med M/F Ulvön.

Läs mer om M/F Ulvön och ta del av turlistorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler båtar hittar du på hogakusten.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Inre hamnen

Längst in i Örnsköldsviksfjärden ligger mysiga Inre hamnen med hotell, gästhamn, husbils/husvagnsuppställning, restauranger, glasskiosk. Intill ligger Örnsköldsviks resecentrum och till Stora Torget är det en promenad på 5 minuter.

Ulvön

Ulvön är Höga Kustens största fiskeläge. Redan på 1500-talet kom fiskare från Gävletrakten till Ulvön för att sommarfiska. Ulvön har i många generationer varit känt för sin surströmmingstillverkning. Ulvöhamns fiskeläge har ändrat karaktär genom åren, men de gamla miljöerna och atmosfären finns kvar att uppleva i Ulvö museum och Ulvö kapell från 1622. Från hamnen kan man promenera upp till Lotsberget för att njuta av utsikten över fiskeläget och Höga Kusten. Sandvikens fiskeläge är ett trehundraårigt fiskeläge som är utsett till kulturreservat. Ulvön erbjuder olika varianter av boende och matställen. Till Ulvön åker du med skärgårdsbåtar eller med egen båt, här finns tre gästhamnar.

Trysunda

Är en av skärgårdens vackraste öar, med ett fiskeläge som är ett av de bäst bevarade längs Ångermanlandskusten. Det ligger väl skyddat i en djup vik och är ett mycket populärt utflyktsmål bland båtfolket. Här finns kapell från 1600-talet och från hamnen leder stigar ut i naturen, till flera badvikar, utsiktsplatser. På Trysunda finns gästhamn, vandrarhem, fiskemuseum mm.Till Trysunda åker du som inte har egen båt med reguljär skärgårdsbåt .

Upplev skärgården från landbacken

En cirka tre mil naturskön väg leder från E4 (cirka en mil norr om Örnsköldsvik) till Skeppsmalens fiskeläge med lotsplats och genuina sjöbodar. Här finns också ett kapell från 1800-talet. Längst ut på Skagsudde, på klipporna vid havet, står Skags fyr.
Skagsudde ligger längst norrut i Världsarvet Höga Kusten och är en av 12 besökspunkter. Här finns världens första surströmmingsmuseum, Fiskevistet, med utställningar och servering. Längs vägen till Skagsudde ligger Skagshamn, med ett 350-år gammalt fiskarkapell och "världens största" surströmmingsfabrik, Röda Ulven.

Världsarvet

Sedan år 2000 finns Höga Kusten med på UNESCOs lista över världsarv. Det är landhöjningen som gör Höga Kusten till världsunik. Ingen annanstans har landhöjningen varit så stor efter den senaste istiden. För cirka 20 000 år sedan var det som kallast och inlandsisen var som störst. Just över Höga Kusten var isen som tjockast – hela tre kilometer tjock. Den tunga och tjocka isen tryckte ned jordskorpan 800 -1000 meter av väldiga ismassorna.

Läs mer om världsarvet Höga kustenöppnas i nytt fönster

Kanot och kajak

I Örnsköldsviks finns det mesta en kräsen kanotist kan önska. Stilla slingrande åar, rykande och rytande forsar, större sjösystem och en brant kust med öar, holmar och skär.

Läs mer om kanot och kajak på kommunens hemsidaöppnas i nytt fönster 

Sidan uppdaterades

2017-10-06

Sidansvarig: