Örnsköldsviksguiden

En guide för besökare

Meny

Kulturen

I Örnsköldsvik finns spår och berättelser i naturen från tiden när inlandsisen smälte och människor kom hit från nord och syd, öst och väst. Viskningar i landskapet från tiden då Örnsköldsvik var en mötesplats för människor, där de utbytte erfarenheter. Här finns konstupplevelser, unik landskapskonst och en mängd arrangemang med artister i högsta klass.

Här är ett axplock av några kulturupplevelser du kan ta del av i Örnsköldsvik:

Örnsköldsviks museum och konsthall

Här kan du ta del av den lokala historien och här visas även samhällsdebatterande utställningar och konst. Museet ligger på Läroverksgatan 1 i Örnsköldsvik, i en vacker byggnad från 1905. Här finns stor kunskap samlad och utöver utställningar finns även café och butik med vykort, vackra hantverk och leksaker med mera.

Läs mer om Örnsköldsviks Museum och konsthall

Arkenbiblioteket

Biblioteket är Örnsköldsviks största och mest centrala bibliotek.

Läs mer om Örnsköldsviks biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hans Hedberg Museum

Hans Hedberg var en internationellt känd keramiker. Hans berömda ägg, pumpor, äpplen, citrusfrukter och plommon i stengods i övernaturlig storlek finns i ett stort antal museer och privata samlingar över hela världen. Flera av Hans Hedbergs skapelser kan du ta del av i Hans Hedbergs Museum i Arken.

Läs mer om Hans Hedberg Museumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

High Coast Art Valley

Är som namnet beskriver, en konstdal i Höga Kusten. Nätterlunds stiftelse har hittills placerat ut 25 konstverk i konstdalsområdet. Vissa är helt fristående och andra finns i anslutning till en skola, bank, trafikplats och ett kulturområde. Konsten bildar ett kulturstråk som sträcker sig från Ulvöarna längs Nätraälvens dalgång och erbjuder förutom konst och kultur även magnifika naturupplevelser.

Läs mer om Hight Coast Art Valleylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Genesmons arkeologiska friluftsmuseum

En rekonstruerad järnåldersgård som är byggd utifrån utgrävningar som finns strax intill. Det är tiden omkring år 500 som visas i miljö, kläder, mathållning och hantverk.

Läs mer om Genesmons arkeologiska friluftsmuseumöppnas i nytt fönster

Hembygdsgårdar

I Örnsköldsvik finns det ett rikt utbud av välbevarade hembygdsgårdar, varför inte åka på en loppisrunda och stanna på en hembygdsgård för att fika och ta del av historien. Besök Ödbergska gården, Arnäs hembygdsgård eller Själevads hembygdsgård. (Mo samhällsförening och Nätra hembygdsgård)

Läs mer om Ödbergska gårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Arnäs hembygdsgårdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Själevads hembygdsföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Brynge kulturområde

Här samlas den Ångermanländska rikedomen på en och samma plats och här har energin ur Nätraåns strömmande vatten tagits tillvara för att driva kvarnar, såg, mangel, tegelstamp, färgeri- och vadmalsstamp samt kraftstationen. I Brynge kulturområde kan du besöka delar av Örnsköldsviks tidiga industrihistoria och en av de få vattendrivna finbladiga avsalusågarna som har bevarats till eftervärlden.

Läs mer om Brynge kulturområdelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om kulturen i Örnsköldsvik på kommunens hemsida

Sidan uppdaterades

2018-10-09

Sidansvarig: