Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Attitydarbete

I arbetet med Bygd och Stad i Balans har attityder funnits med som en röd tråd hela tiden. Det är viktigt med stolthet, att lägga mer fokus på allt som är bra än att söka fel. Givetvis är det tillåtet att diskutera sådant som behöver förbättras, men då att göra det på ett konstruktivt sätt.

Det är lätt att falla in i olika roller, och ganska svårt att upptäcka hur vi agerar.

  • Hur uttrycker jag mig?
  • Vilka ord använder jag?
  • På vilket sätt säger jag det jag vill framföra?

Det första steget är att skapa medvetenhet om hur vi beter oss, hur vi uttrycker oss, använder kroppsspråket, hur vi tänker. Därefter, när vi ser mönstren, fatta beslut - om vi vill göra en förändring!

Filmer för samtal om attityder

Här finns några korta filmer och exempel att använda. Det går utmärkt att bara titta på en film och sedan prata om det i gruppen/föreningen/styrelsen.

Det finns även en manual för er som vill prova på att testa en eller flera övningar, plus exempel att använda. För er som så önskar går det naturligtvis också utmärkt att hitta på egna exempel.
Manual (pdf-fil öppnas i nytt fönster)PDF
Exempel att använda (pdf-fil öppnas i nytt fönster)PDF

Det hela bygger på att en person tar får ta den negativa rollen, en annan tar en mer positiv hållning. Därefter pratar ni om hur det var, hur det kändes och hur ni alla upplevde det.

 

Film 1 - Instruktion om hur ni kan göra samt ett kort rollspel om föreningsarbete

 

Film 2 - Att öppna ett möte på två olika sätt

 

Film 3 - Att avsluta ett möte på två olika sätt

 

Film 4 - Kommer det att bli bra det här?

 

Film 5 - Hur är läget? Om vad vi fokuserar på

Sidan uppdaterades

2019-09-23

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Linnéa Egnor Byström
Landsbygdsutvecklare
0660 - 880 18
Skicka e-post