Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Bo på landsbygd

Vi vill bli fler Landsbyggarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Örnsköldsvik. Landsbyggare är drivna människor som lever på och utvecklar landsbygden. I samverkan med våra fyra BYGDSAMöppnas i nytt fönster pågår ett arbete kring att lyfta Landsbygden och möjligheten för fler att vara en del av den.

Välkommen till digital inspirationsföreläsning 24 september. Läs mer

Boendeinventering

Vi vill att fler ska kunna bo på landsbygden, för att skolan, butiken och macken ska finnas kvar, men även för fortsatt gemenskap och naturliga mötesplatser på landsbygden. Intresset för att bo och verka på landsbygden är stort men det finns inte så många fastigheter att hyra eller köpa.

I slutet av september 2020 kommer vykort skickas ut till dig som har ett hus där ingen är folkbokförd och kan därmed vara obebott. En liknande inventering genomfördes i kommunen 2013. Vi vill först och främst väcka ditt intresse som fastighetsägare att det kan finnas personer som skulle vilja bo i din fastighet. Vi har inget uppdrag att agera mäklare, men vi är intresserade av att veta mer om hur du resonerar.

Vet du någon som som går i försäljningstankar? Tipsa gärna att ta kontakt med oss eller sin lokala bygdsamförening för mer information.

Boendeenkät

Har du en fastighet som kan vara till salu? Är du intresserad av att hitta en fastighet? Vill du lämna tankar eller ideer kring boendefrågor i landsbygd?

Då får du gärna delta i vår boendeenkät genom att besvara några frågor. Tar endast några minuter att genomföra. Det ger oss en bild om hur vi kan fortsätta arbetet. Tack för att du tar dig tid!

Boendegrupper

Tillsammans med Bygdsam kommer ett arbete att ske under 2020-2021 med att inspirera och hjälpa till att starta igång fler boendegrupper/inflyttargrupper i våra bygder. Är du intresserad av att vara en del av detta arbete? Ta gärna kontakt med oss för att få mer information. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Kontaktuppgifter till BYGDSAM.öppnas i nytt fönster


Digital inspirationskväll 24 sept

Bo på Landsbygd - om att verka som Landsbyggare och hur vi kan locka fler att upptäcka möjligheterna.

Inspirationskvällen sker digitalt, men bjud gärna in grannar, bygden, föreningen till en lokal mindre samling för att diskutera och engageras kring kvällens inspirationstips.

Datum: Tors 24 sept
Tid: 18.00 startar vi upp sändningen. 18.15 startar programmet.
Plats: Digitalt via YouTube
Anmälan: Klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Föreläsare: (programmet kan komma att ändras)
Moa Björnsson, Utvecklingschef Træna – Moa kommer i sitt föredrag berätta om urbanisering på landsbygden, om att göra upp med en plats självbild och hur man kan jobba med en plats historia och framtid på samma gång.

Terese Bengard, Verksamhetschef Hela Sverige ska leva
– Hur kan de normer som tillskrivs städer appliceras och förstärkas på landsbygden. Hur har dessa påverkats eller förändrats av den rådande Corona pandemin.

Resele inflyttningsgrupp – Resele är ett fantastiskt exempel på att samarbete leder till framgång. Här samverkar entreprenörer, föreningar och ideella på ett väldigt framgångsrikt sätt och det har fått bygden att blomstra och lett till många nyinflyttade barnfamiljer. Service och samverkan och drivkraft är nyckelord. Emelie Karen berättar hur de vände en nedåtgående trend till bostadskö.

Framtidens By – Hur kan vi bygga ett hållbart samhälle i vår By? ”Framtidens By” har syfte att på ett hållbart sätt återbefolka landsbygden och bygga upp hållbara lokalsamhällen. Maria Engelbrektsson berättar om konceptet och Olle Häggström som deltagare hur de arbetat kring frågorna och skapat dialog och engagemang kring samhällsfrågor i Drömme. Byn som nyligen blev utsedd till Årets By 2020 av HSSL Västernorrland för sitt arbete över generationsgränserna.

Under kvällen bjuder vi på Inspiration från Landsbyggarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Höga Kusten. Ett attitydprojekt av Leader Höga Kusten som vill förstärka den positiva bilden av landsbygden och få fler att välja en modern, hållbar livsstil som får hela Sverige att leva.

Sidan uppdaterades

2020-07-09

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Kontaktcenter
0660-880 00
Skicka e-post

Linnéa Egnor Byström
Landsbygdsutvecklare
0660 - 880 18
Skicka e-post