Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Nöje och kultur

Stadskärna med 100-tals butiker

Två gånger har vi fått utmärkelsen Årets stadskärna. Här ligger galleriorna och de stora butikskedjorna i närhet till de små fristående och nischade butikerna. Det finns det gott om mysiga caféer och restauranger med olika specialiteter. Med närheten till Umeå i norr och Sundsvall i söder blir utbudet ännu större.

Webbsida Cesamlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster- vad händer på stan, butiker, öppethållande mm.

Webbsida Höga kusten staden Örnsköldsviklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - vad finns att se och göra i stan och nära staden


Brett och intensivt musik- och kulturliv

Här bjuds på allt från metal till Mozart via pop, gospel, jazz och dansbandsmusik i våra konsertlokaler och de många kyrkorna bidrar körer med ett blandat musikutbud.

Men i Örnsköldsvik inte bara konsumeras kultur, det skapas också. Rockbanden repar, folk spelar teater, dansar och uttrycker sig i färg och form. Bildkonsten och körverksamheten står mycket stark i Örnsköldsvik.

Fritidsgårdar
På fritidsgårdarna kan ungdomar träffas under kvällstid. Vuxna ledare finns på plats och verksamheten är givetvis drogfri. Som förälder är du välkommen att besöka fritidsgården.

Fritidsgårdar finns i Bjästa, Björna, Bredbyn, Domsjö, Gideå, Gullänget, Husum, Järved, Mellansel och Själevad. I Örnsköldsviks centrum finns fritidsgården Sliperiet.

Facebook Sliperietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bibliotek
På Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik kan du låna böcker på olika språk, låna film och musik, läsa tidningar och använda internet. För barnen ordnas sagostunder, teater och läsfrämjande aktiviteter.

Lokala bibliotek finns i Bjästa, Björna, Bredbyn, Husum, Själevad, Skorped, Trehörningsjö samt på Nolaskolan och Parkskolan i Örnsköldsvik.

Webbsida bibliotek

Museum, konst och musik
På Örnsköldsviks museum och konsthall kan du ta del av utställningar och traktens historia. Hembygdsgårdarna visar det lokala kulturarvet. Längs Nätra älvdal löper High Coast Art Valley med konstverk placerade i naturen.

För teater och musik finns lokaler med varierande utbud. I Gideå kan du se direktsänd opera från de stora scenerna i Europa. Som komplement till kulturen i Örnsköldsvik tar du enkelt del av grannstadens Umeås utbud, däribland NorrlandsOperan som erbjuder kulturella höjdpunkter med toppklass inom opera, konsert, dans, teater och konst.

Webbsida Folkan teaterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 
Webbsida Hans Hedberg Museumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbsida Örnsköldsviks Museum och konsthall
Webbsida High Coast Art Valleyöppnas i nytt fönster
Webbsida ÖKKV - Örnsköldsviks kollektiva konstnärsverkstad
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbplats Norrlandsoperanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kulturhistoriska utflyktsmål För den som vill veta mer om traktens historia finns många utflyktsmål. På Genesmons arkeologiska friluftsmuseum finns en rekonstruerad järnåldersgård Det finns ett tiotal hembygdsgårdar att besöka, välbevarade bruksmiljöer och bondhemman.

Läs mer om Genesmons arkeologiska friluftsmuseum
Läs mer om kulturupplevelseröppnas i nytt fönster

Evenemang och MODO Hockey

För många är Örnsköldsvik synonymt med MODOHockey. Hemmamatcherna spelas i Fjällräven center som också används för rockkonserter, musikaler, mässor och andra stora evenemang.

Webbsida Evenemang
Webbsida MODO Hockeylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Gå med i en förening

Att gå med i en förening kan vara ett bra sätt att lära känna en ny plats och nya människor. Kommunens föreningsbyrå hjälpa dig att hitta en förening som erbjuder den aktivitet som du är intresserad av. Kontakta föreningsbyrån:
0660-882 15
foreningsbyran@ornskoldsvik.se.
Webbsida föreningsportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Sidan uppdaterades

2020-11-09

Sidansvarig: