Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Fritid och friluftsliv

Friluftsliv utöver det vanliga

Naturen i Örnsköldsvik bjuder på upplevelser i det stora och det lilla. Här finns skogsklädda vidder, fiskrika sjöar och älvar, havsfjärdar och vikar som skär in i landet, karakteristiska klippor av röd nordingrågranit. Platser där du kan njuta av frisk luft och stillhet eller möta ett hisnande äventyr i nära vildmark. Här finns en mångfald av djur och växter och en del av Höga Kusten är världsarv sedan november 2000.

Höga kusten
Örnsköldsvik är en del av världsarvet Höga kusten. Det som är unikt med Höga kusten är att här höjer sig landet ur vattnet med närmare 1 centimeter varje år.

Höga kusten är populär för friluftsliv, både i skärgården och i skog och mark. De djupa havsvikarna inbjuder till segling. Längs Höga kusten-leden kan du vandra 130 kilometer från Höga kusten-brons fäste i Kramfors kommun för att slutligen nå Örnsköldsviks centrum. Då har du njutit av fantastiska vyer och kunnat vila i små raststugor längs vägen.

Som Örnsköldsviksbo har du nära till det mesta. Skärgården med alla sina öar och pärlorna Ulvön och Trysunda, samt inlandet med vandringsleder, fäbodar, skidspårsystem, strömvattenfiske, kanoting m m.

Kommunen och föreningarna har arbetat mycket med att tillgängligöra naturen, något som har givit Örnsköldsvik utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2011, 2015 och 2016.

Webbsida Skuleskogens nationalparklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 
Webbsida Höga Kustenturismlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbsida Fiskeguiden
Webbsida Naturguiden

På vintern
Skidåkning finns det gott om runtomkring Örnsköldsvik. De närmaste backarna är:  Bjästabackenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Solberglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Skulelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Åsbackenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster mitt i stan. Längdskidspår finns bland annat på Rutberget och centralt på Skyttis
Webbsida motions- och skidspår.

Massor av föreningar

I våra mer än 600 föreningar finns allt från konst, teater och körsång till idrott i alla dess former: fotboll, ishockey, innebandy, tennis, golf, ridning och mycket, mycket mer. Idrottsanläggningar finns det gott om, liksom kultur- och fritidsgårdar. I centrum ligger Sliperiet är en populär mötesplats för ungdomar.
Facebook Sliperietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbsida fritidsgårdar
Webbsida idrottsanläggningar

Mer om vårt föreningsliv

Gå med i en förening

Att gå med i en förening kan vara ett bra sätt att lära känna en ny plats och nya människor. Kommunens föreningsbyrå hjälpa dig att hitta en förening som erbjuder den aktivitet som du är intresserad av. Kontakta föreningsbyrån: 0660-882 15 foreningsbyran@ornskoldsvik.se.
Webb föreningsportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterades

2020-11-09

Sidansvarig: