Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Vinnarna av MiljÖrnen 2018

Årets MiljÖrnenpristagare tillsammans med klass 3a och 3b på Örnsköldskolan.

Årets MiljÖrnenpristagare, Örnsköldsviks biodlarförening representerat av Gunnar Ekman samt Polarbröd representerat av Anders E. Johansson samt Niclas Lundqvist, tillsammans med klass 3a och 3b på Örnsköldskolan.

Som första punkt under dagens kommunfullmäktige delades miljöpriset MiljÖrnen ut till glada vinnare. I år var det Örnsköldsviks biodlarförening och företaget Polarbröd AB som fick motta varsitt pris bestående av en tavla, som skapats av elever från Örnsköldskolan klass 3a och 3b, samt en bukett blommor och prischeck på 3000kr. Prisceremonin avslutades med en trumpetfanfar av Lukas Johansson och varma applåder.

Motiveringen till 2018 års pristagare:

Örnsköldsviks biodlarförening
”Precis som sina skyddslingar, bina, gör Örnsköldsviks biodlarförening ett stort och viktigt jobb i det tysta. Genom att informera, utbilda och väcka intresse för binas roll för den biologiska mångfalden i ekosystemet bidrar de till att vi människor även i framtiden ska kunna njuta av frukt, bär, grönsaker och, inte minst, ljuvlig honung.”

Priset mottogs av Gunnar Ekman, kassör i Örnsköldsviks biodlarförening. Prispengarna på 3000 kr valde föreningen att skänka till Västernorrlands biodlardistrikt.

— Det finns en hel del man själv kan göra för att hjälpa pollineringen, exempel genom att ha en egen biodling och för de som är intresserade av att komma igång har vi nybörjarkurser. Vill man inte sköta om sin egen bikupa kan vi komma och placera ut en hemma på tomten som vi sedan tar hand om, säger Gunnar Ekman, Örnsköldsviks biodlarförening.

Polarbröd
"Polarbröd har tidigare både uppmärksammats och prisats för sitt ihärdiga arbete för att så småningom nå full hållbarhet i företagets bageriprocesser. Det jobbet, som kännetecknas av ett helhetstänk i allt från förnybar energi till råvaror och nya hållbara förpackningslösningar, förtjänar utan tvekan ytterligare utmärkelser och superlativer.”

Priset mottogs av VD Anders E Johansson och platschef Niclas Lundqvist på Polarbröd AB. Prispengarna på 3000 kr kommer att skänkas till Världsnaturfonden.

— Anna Borgeryd och Karin Brodin är femte generationen som driver familjeföretaget och de brinner verkligen för hållbarhetsfrågor. Vi har valt att satsa på hållbara och lönsamma lösningar. Det är en utmaning att lyckas med vår målsättning men vi tror på det här till 100% och det är viktigt att tänka långsiktigt, säger Anders E Johansson VD Polarbröd AB.

MiljÖrnen är ett miljöpris som Örnsköldsviks kommun instiftat i samarbete med Tidningen 7. Priset delas ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag. Priset delas ut till de som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller annan positiv utveckling på miljöområdet.

Läs mer om miljöpriset och ta del av tidigare års pristagare.

Pristagarna av MiljÖrnen 2018 lyssnar till Lukas Johansson som spelar trumpetfanfar i fullmäktigesalen.

Pristagarna av MiljÖrnen 2018 lyssnar till Lukas Johansson som spelar trumpetfanfar i fullmäktigesalen.

Aktuelltartikel publicerad av: Susanna Domeij

2018-02-26