Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Ta chansen bli volontär  - kanske på Aruba?

Är du mellan 18 och 30 år? Vill du göra en insats för andra människor? Vill du komma ut i världen och lära dig ett nytt språk? Vill du jobba tillsammans med ungdomar från andra länder?

Då kan du ansöka om att bli volontär inom Europeiska Solidaritetskåren som är ett program inom EU.

Aktuell volontärsplats

Hösten 2020 finns möjlighet för en ung person från Örnsköldsvik att åka och jobba 6 månader som volontär på Aruba i Västindien. Du blir där omhändertagen av kommunens partnerorganisation CEDE Aruba som arbetar med social utveckling av Aruba.

CEDE Aruba deltar i flera projekt varje år där volontärer kan arbeta med planering och utförande av olika aktiviteter som på olika sätt stärker det lokala samhället. Vilka aktiviteterna blir kan styras så de passar volontärens egna intressen. Arbetet sker alltid tillsammans med en erfaren handledare.

Inom ’Solidarity without Borders’ får två europeiska volontärer chansen att arbeta med följande projekt:

  1. ArubaDoet: Aruba Doet är Arubas största event för volontärer som inträffar en helg i mars. Under eventet är tusentals volontärer utplacerade för en helgs arbete i många olika föreningar på Aruba. Det är volontärens uppgift att hjälpa projektledaren att organisera eventet. Arbetet innebär bl a att kontakta föreningar (både digitalt och ha fysiska möten med dem), hjälpa en förening att ta fram ett passande program, arbeta med marknadsföring av eventet mm.

  2. PitchTime är ett program där ungdomar får testa att driva ett projekt inom en förening. Projekten är sponsrade av olika företag. Arbetsuppgifterna består av att organisera olika delar av ett projekt, bl a att kontakta potentiella ungdomsgrupper, leda möten med ungdomarna och ha kontakt med potentiella företagssponsorer.

  3. Kreativa aktiviteter hos Ateliers 89: Här kan volontärerna organisera och leda fritidsaktiviteter för barn. Barnen kommer från socioekonomiskt utmanade områden och har behov av aktiviteter efter skolan. Aktiviteter hålls tre gånger i veckan och är t ex måla och pyssla, idrott och lekar. Om volontären själv har ett konstintresse finns det också möjlighet att delta i eller leda lektioner av olika slag, eller att bygga en konstutställning.

  4. Arbeta på kontoret hos CEDE Aruba: Om volontären vill finns även möjlighet att jobba på CEDE Arubas egna kontor. Målet med denna aktivitet är att marknadsföra organisationen runt om i samhället på Aruba, t ex genom sociala medier, skriva historier om deras olika projekt, ta bilder på events eller organisera informationsmöten för allmänheten.

Arbetsschemat är ca 30 timmar i veckan och är flexibelt. Arbetet sker mestadels på engelska men volontären kommer också erbjudas språklektioner i lokala språket papiamento, holländska eller spanska. För att bli volontär inom europeiska solidaritetskåren måste du vara mellan 18 och 30 år. Det allra viktigaste är att du har ett intresse och är motiverad. Du behöver inte ha några speciella erfarenheter eller utbildning för detta projekt men det är bra om du:

  • är intresserad av nya kulturer och nya upplevelser
  • har en vilja att göra något samhällsnyttigt för lokalbefolkningen i ett annat land
  • vill utveckla din kreativitet och dina sociala förmågor
  • vill bli mer självständig, bättre på att hantera stress, få mod att uttrycka dig

Du bör ha muntliga och skriftliga kunskaper i engelska, viss datavana och intresse av att arbeta med barn om du är intresserad av aktiviteterna i Ateliers 89. Flexibilitet, social kompetens, en positiv livssyn och förmåga att ta egna initiativ är bra personliga egenskaper för detta projekt.

Om du känner att du passar in på beskrivningen kan detta vara en spännande chans!

Mer om att arbeta som volontär inom Europeiska solidaritetskåren och organisationens samarbete med Örnsköldsviks kommun

I dagarna avslutar två gästande volontärer, Chiara och Pénélope, sitt arbete i Örnsköldsvik. Ta del av deras brev där de beskriver sina upplevelser. PDF


Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2020-06-08

 Kontakta oss

För mer information om volontärsplats, kontakta:

Maria Nygren
073-275 40 13

Hanna Flemström Coleman
070-361 17 74