Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Örnsköldsviks kommun och Mittuniversitet tecknar samverkansavtal

Pär Lindberg VD kommunkoncernens bolag Rodret, Anders Fällström rektor Mittuniversitetet och Per Nylén, kommunalråd S Örnsköldsviks kommun.

Tisdagen den 26 mars tecknades ett nytt samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Örnsköldsviks kommun inklusive kommunbolagen. Avtalet sträcker sig över tio forskningsområden och fram till 2023. Tillsammans går parterna in med tre miljoner kronor var för forskningsprojekt under fyraårsperioden.

Syftet med avtalet är att öka den akademiska närvaron i Örnsköldsvik och att möta de kommunala förvaltningarnas och bolagens behov av forskning, utbildning, innovation och kompetensförsörjning. Parallellt får universiteteten tillgång till ett brett spektrum av verksamheter som tillsammans erbjuder samverkan kring finansiering och forskning inom varierande ämnesområden.

Avtalet riktar, utöver kompetensförsörjning, in sig på samverkan inom tio forskningsområden: lära genom livet, må bra, förvaltningsmodeller, medborgarnytta, smart city, logistik/optimering, digitala tjänster, nya affärsmodeller, miljöteknik och hållbara energilösningar.

– Jag är mycket glad och förväntansfull över dessa samarbeten. Partnerskapen är ett sätt att stärka Örnsköldsviks attraktivitet. Vi kan visa att här finns en kunskapsdriven utveckling. Det sänder viktiga signaler till personer med kvalificerad utbildning som funderar på att söka arbete i Örnsköldsvik, säger Martin Paju, utvecklingsstrateg vid Örnsköldsviks kommun.

– Det här är ytterligare ett led i vår strävan att vara en drivkraft för regionen. Det nya avtalet med Örnsköldsviks kommun är det femte samverkansavtalet med kommuner i regionen. Vi ser tydligt vilken samhällsnytta samverkansavtalen åstadkommer och det mycket tillfredsställande att vi nu kan utveckla våra relationer med Örnsköldsvik, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.

Vid avtalets signering deltog Per Nylén, kommunalråd S Örnsköldsviks kommun och Pär Lindberg VD kommunkoncernens bolag Rodret, rektor Anders Fällström, dekanerna Hans-Erik Nilsson och Peter Öhman samt Inger Axbrink, forskningskommunikatör från Mittuniversitetet med flera.

Mittuniversitetet har sedan tidigare samverkansavtal med Sundsvall, Timrå, Härnösand och Östersunds kommun.

Aktuelltartikel publicerad av: Sven Alveryd