Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Örnsköldsvik blir Fairtrade City

Kaffesortering Kenya

Kaffesortering vid Fairtradecertifierad plantage i Kenya. Foto: Fairtrade Sverige

Örnsköldsvik blir ett Fairtrade City. Diplomeringen Fairtrade City ges till kommuner som engagerar sig för en rättvis handel och etisk konsumtion samt uppfyller de kriterier som Föreningen för Fairtrade Sverige ställer.

Utöver den kommunala organisationens engagemang krävs också ett utbud av Fairtrademärkta produkter i butiker, serveringar och arbetsplatser inom den geografiska kommunen. I Örnsköldsvik har representanter som står för det offentliga utbudet funnits med i en lokal styrgrupp för Fairtrade City tillsammans med representanter från lokala företag. Kristin Ögren, ordförande i kommunens och landstingets gemensamma kostnämnd, är också ordförande i den lokala styrgruppen för Fairtrade:

– Vi är stolta över att det målinriktade arbete vi drivit nu resulterat i en diplomering. Att vara Fairtrade City är en hedrande bekräftelse men också något som förpliktar och driver på för att ta fler steg och få fler engagerade för en rättvis konsumtion och handel.

Allt kaffe som konsumeras i kommunens stadshus följer idag Fairtrades principer för rättvis handel och ILOS kärnkonventioner. I samband med kommande livsmedelsupphandling kommer Örnsköldsviks kommun att öka andelen Faritrademärkta produkter. Inför 2018 är ambitionen att också butiker, serveringställen och arbetsplatser i Örnsköldsvik ska öka andelen rättvist handlade och konsumerade produkter som bananer, kaffe, te, kakao och kryddor.

Den officiella Fair City-diplomeringen förrättas av representant från Fairtrade Sverige i samband med kommunfullmäktiges möte 27 februari.
 

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2017-02-23

 Kontakta oss

Marie Matsson
Kostchef
0660 - 884 26

Mer information