Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Landsbygdskonferens Höga kusten firar 10 år

Landsbygdsministern Jennie Nilsson på Landsbygdskonferens Höga Kusten 18 september 2019

Under onsdag- och torsdagen genomfördes Landsbygdskonferensen Höga kusten för tionde året i rad. Syftet för konferensen är fortfarande densamma nu som då; att ge möjlighet för personer som brinner för landsbygdsutveckling att mötas och dela idéer, kunskap, knyta kontakter och bygga nätverk.

Ett hundratal deltagare från olika delar av Sverige hade samlats i Pinassen under inledningsdagen för att ta del av inspirerande tal och föreläsningar från bland annat Peyman Vahedi, rektor på Kramfors kommun, landsbygdsministern Jennie Nilsson och Charlotta Mellander, professor vid Jönköpings universitet.

En av inledningstalarna för årets konferens var Glenn Nordlund, regionråd och regionstyrelsens ordförande i Västernorrland. Han berättade om starten 2009, då det togs ett samlat tag kring landsbygdsfrågor i Örnsköldsvik och regionen Västernorrland. Om hur det redan då fanns många som arbetade med landsbygdsfrågor men inget strategiskt samarbete.

— Där myntade vi begreppet ”bygd och stad i balans” och Örnsköldsviks kommun har sedan dess tillsammans med näringslivet, civilsamhället och organisationer arbetat systematiskt med utveckling i både stad- och landsbygdsfrågor, berättar Glenn Nordlund.

I samma veva började tankarna formas kring att skapa ett forum för landsbygdsfrågor i norr, där eldsjälar skulle kunna mötas och utbyta kunskap och idéer. Tillsammans med Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun samt LEADER Höga kusten gick Örnsköldsviks kommun ihop för att bilda Landsbygdskonferens Höga Kusten.

Sedan dess har värdskapet gått runt mellan kommunerna och Örnsköldsvik stod i år som värd för femte gången sedan starten. Landshövdingen Berit Högman fanns på plats och berättade bland annat om vilka utmaningar och möjligheter hon ser för regionen.

— Det blåser positiva vindar för landsbygdsutvecklingen i norr, det sker mycket bra saker här men vi måste bli bättre på att berätta och skryta om dem. För oss är det viktigt att vi fortsätter satsa på bredbandsutvecklingen och att ge stöd till bland annat den lokala livsmedelsproduktionen och lanthandlare, säger landshövdingen, Berit Högman.

Landsbygdsministern Jennie Nilsson möttes av stående ovationer från deltagarna när hon klev in i föreläsningssalen. Hon delade med sig av sin syn på några viktiga punkter inom landsbygdspolitiken.

— Vi måste bland annat leverera en välfärd och infrastruktur som fungerar, vilket är helt centralt för att människor ska vilja bo på landsbygden, säger landsbygdsministern Jennie Nilsson. Hon berättade kort om den nyligen presenterade budgeten innan hon avslutar sitt tal med att säga – Vi lever i en spännande tid med många stora utmaningar, men tillsammans skapar vi möjligheter för framtiden.

Under konferensens sista dag fick deltagarna lyssna till föreläsningar av bland annat Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva, Fredic Wedin, Verkställande byrån samt Karin Bodin, VD för Polarbröd.

Anna-Belle Strömberg, kommunalråd i Örnsköldsvik avslutade dagen och konferensen tillsammans med moderator Ulf Eklund.

Aktuelltartikel publicerad av: Susanna Sjöström

2019-09-20