Information med anledning av Coronaviruset och covid-19

Sidan senast uppdaterad 2020-04-02. Senaste info: Information till näringslivet

Örnsköldsviks kommun följer Folkhälsomyndighetens och regionala smittskyddets rekommendationer kring hantering av det aktuella coronaviruset och sjukdomen covid-19. Prioriterat är att skydda särskilt utsatta grupper och att säkra viktiga samhällsfunktioner.

Nu behöver vi alla hjälpas åt
Som privatpersoner kan du hjälpa till att minska smittspridning genom att följa Folkhälsomyndighetens uppmaningar:

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
 • Undvik att besöka äldre släktingar. Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
 • Avstå från fester och andra sociala evenemang
 • Håll avstånd till andra människor på offentliga platser.
 • Undvik att resa i rusningstrafik.
 • Undvik onödiga resor. Tänk igenom om helgresan verkligen är nödvändig. Det gäller särskilt resor till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.

Till dig som är 70 år eller äldre
Du som är 70 år och äldre bör enligt Folkhälsomyndigheten:

 • Begränsa nära kontakter med andra.
 • Undvika platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik.
 • Hålal kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
 • Promenera gärna utomhus.
 • Be om hjälp med att handla mat.

Om någon behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det är viktigt att du håller dig informerad via trovärdiga källor. På krisinformation,se hittar du aktuell och bekräftad information om coronaviruset och covid-19. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterInformationen finns på svenska och mer än 20 andra språk samt på lättläst svenska och på teckenspråk.

Emergency information from Swedish authorities in more than 20 languages is given by krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation.se – information till språkgrupper där Örnsköldsviks kommun ingår i förvaltningsområde:
Suojele itseäsi ja muita infektion leviämiseltä länk till annan webbplats(finska)

Suddje iežat ja earáid njoammuma viidumis länk till annan webbplats(nordsamiska)

Vaarjelh datnem jïh mubpide suetiem geerjehtidh länk till annan webbplats(sydsamiska)

Sök i första hand information på nätet

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen. Har du allmänna frågor ska du först leta information i pålitliga digitala kanaler som:


Om du ändå inte hittar svaret på din fråga, kan du ringa 113 13 angående allmänna frågor om covid-19. Hjälp gärna personer i din närhet att hitta trovärdig information.

Har du symptom, ring 1177
Har du feber, hosta eller andningsbesvär ska du ta kontakt med 1177 Vårdguiden. Det är viktigt att du först kontaktar 1177 och inte beger dig till en vårdinrättning med risk att smitta andra.

Här uppdaterar vi löpande information som rör förändringar i kommunens verksamheter.

Senaste uppdateringar: Örnsköldsviks museum och konsthall ställer in gruppaktivteter

Örnsköldsviks museum och konsthall ställer in gruppaktiviteter (30 mars)
Örnsköldsviks museum ställer in föredrag, kulturlab och likande arrangemang tillsvidare. I övrigt är utställningarna tillgängliga som tidigare men antalet besökare begränsas till maximalt 50 personer åt gången.

Sliperiet H1 och Bjästa fritidsgård stänger (27 mars)
Mot bakgrund av regeringens förbud mot sammankomster som samlar fler än 50 personer stänger kommunen Bjästa fritidsgård från och med måndag 30 mars. H1 Sliperiet stänger redan fredag 27 mars. Övriga fritidsgårdar håller öppet tills vidare.

Kroktsta dagliga verksamhet (LSS) stänger (27 mars)
Mot bakgrund av regeringens beslut att förbjuda sammankomster med fler än 50 personer håller Kroksta dagliga verksamhet ( LSS ) stängt tills vidare från och med måndag 30 mars. Deltagare som berörs av stängningen kommer att kontaktas under kommande vecka. Övriga dagliga verksamheter inom LSS håller öppet som vanligt.

Lärcentrum stänger
(18 mars)
Från och med torsdag 19 mars stänger Lärcentrum sin verksamhet.

KomTek pausar aktivteter (18 mars)
KomTek tar från och med 18 mars tillfälligt paus i sina kvällsaktiviteter. Även lördags-KomTek ställs in.

Samtliga träffpunkter och all dagverksamhet för personer med demenssjukdom stängda från och med 23 mars (18 mars)
Mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens rekommendationer att personer över 70 år bör undvika sociala kontakter stänger samtliga kommunens träffpunkter från och med 23 mars. Även dagverksamhet för personer med demenssjukdom "Örngrupperna" hålls stängda från och med 23 mars. Beslutet gäller tills vidare.

Distansstudier vid gymnasieskolan (17 mars)
Mot bakgrund av att Folkhälsomyndigheten uppmanat lärosäten och gymnasieskolor att bedriva distansundervisning övergår de kommunala gymnasieskolorna i Örnsköldsvik till distansundervisning för elever i årskurs 1 och 2. Elever i årskurs 3 och elever vid introduktionsprogrammet som läser för att klara gymnasiebehörigheten inför höstterminen 2020 kommer däremot att få fortsatt undervisning på plats i skolan. Elever som befinner sig på arbetsplatsförlagd utbildning/lärlingsutbildning ska fullgöra sin praktik i de fall praktikplatsen tar emot eleverna.

För elever vid gymnasiesärskolan och lärvux bedrivs undervisning i vanlig ordning men det är frivilligt att delta. För studerande vid komvux och sfi gäller självstudier. Inga nya intag görs för närvarande med undantag för distansstudier som bedrivs via externa utbildningsanordnare.

Beslutet om distansundervisning gäller till att börja med fram till måndagen efter påsklovet, det vill säga 20 april, eller tills att annat beslut fattas. Elever och vårdnadshavare uppmanas att ta del av löpande information i V-klass.

Besöksförbud vid vård- och omsorgsboenden (13 mars)
Kommunen har på inrådan av smittskydd Västernorrland, infört besöksförbud vid samtliga vård- och omsorgsboenden. Åtgärden syftar till att begränsa risken för smitta av exempelvis influensa, vinterkräksjuka, förkylningar eller covid-19 bland boende och personal. Besöksförbudet gäller tills vidare. Personer som har särskilda skäl för att besöka en närstående ska kontakta personalen för att planera sina besök.

Viss dagverksamhet stängd (13 mars)
Dagverksamheterna Rosen på Rosenbacken och dagverksamheten i Husum hålls stängda utifrån att dessa verksamheter har gemensam ingång med vård- och omsorgsboendena där det råder besöksförbud.

Träffpunkter stängda (13 mars)
Träffpunkter som har sina lokaler på vård- och omsorgsboenden håller stängt tills vidare.

Som företagare kan det vara svårt att veta vilka åtgärder man ska vidta i det här läget och få en överblick över vilken hjälp som finns att få. Här är några länkar till sidor med information till företag.

Verksamt.selänk till annan webbplats är myndigheternas gemensamma webbplats för företagsinformation och företagstjänster. Totalt innehåller verksamt.se information från fler än 45 myndigheter. Här publiceras löpande information som kan vara bra för dig som företagare att ha.

tillväxtverket.selänk till annan webbplats hittar du information och stöd som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid-19. Här hittar du information om korttidsarbetelänk till annan webbplats (tidigare benämnt korttidspermittering). Sidan uppdateras löpande.

Försäkringskassans hemsidalänk till annan webbplats finns information om bland annat slopat karensavdrag under en period i vår.

Skatteverkets hemsidalänk till annan webbplats finns bland annat information om anstånd med skattebetalning på grund av följderna av coronaviruset.

regeringen.selänk till annan webbplats kan du följa regeringens arbete med anledning av coronaviruset.

Du är också välkommen att kontakta oss genom att skicka e-post till Företagslotsen

Läs mer om kommunens åtgärder med fokus på företagande.

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2020-04-02