Du är här:

Genesmons arkeologiska friluftsmuseum

Genesmons friluftsmuseum

Genesmons arkeologiska friluftsmuseum är tillgängligt året om. Men under vinterhalvåret, oktober till april, är husen låsta. Under juli månad erbjuds guidade turer. Övrig tid är du välkommen att uppleva området på egen hand. Skyltar vägleder dig och berättar om tiden som var. Besök utgrävningsområdet och järnåldersgården. Ströva fritt i friluftsområdet och njut av miljön.

Genesmons arkeologiska friluftsmuseum är en rekonstruerad järnåldersgård. Det är tiden omkring år 500 som visas i miljö, kläder, mathållning och hantverk. Gården är byggd utifrån resultat från utgrävningar av en gård från äldre järnålder som ligger på gångavstånd från rekonstruktionsområdet. Gården hade använts i ungefär 500 år med början i det första århundradet.

Gården har varit rik. Man har bland annat haft resurser att gjuta smycken, nycklar och annat i brons, som man i vissa fall även förgyllt. Till gården hörde också en smedja. Det har varit en stormansgård. Kanske bodde här hövdingen av norra Ångermanland – Nolaskogs.

På gården bodde en storfamilj med flera generationer, totalt cirka 10-20 personer.

Familjen var i första hand bönder som odlade korn och havre på cirka 3 hektar åkermark, men man livnärde sig också på småviltjakt, fiske och säljakt.

De har haft en stor djurbesättning med 8-10 kor, ungefär 20 får eller getter, grisar, häst och hund. De har gödslat sina åkrar.

Hitta hit

Genesmon ligger sex km utanför Örnsköldsvik. Åk mot Domsjö och följ skyltning till Genesmon. 

Hitta hit med Google mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades

2019-12-18

Sidansvarig: