Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Genesmons arkeologiska friluftsmuseum

Ett besök i järnåldern

Här får du ta del av korta videofilmer som gör nedslag i olika sysslor samt visar järnålderns kläder. Se det som en inspiration till ditt eget besök på fornlämningen och i den konstruerade järnåldersbyn.

Järnålderns kläder

Kläderna gjordes av olika material. Från fåren fick man ull. Ullen kardades och spanns till tråd, garn. Av garnet vävde man tyger. Lin är en växt. Innan linet kunde spinnas till tråd rötades, bråkades, skäktades och häcklades det. Av lintråden vävde man också tyg. Från djur fick man skinn och päls. Ett av klädesplaggen var peplos.
Här får du se hur den kan användas.

Göra upp eld

Elden gav ljus och värme till bondefamiljen i stugan. Elden hade stor betydelse när man skulle smida i smedjan eller laga mat.
Det bra att kunna göra upp eld!

Baka bröd

På Genesmon bodde en bondefamilj. De odlade korn på åkern. Kornet malde de till mjöl. Av mjölet kunde de koka kams, gröt eller baka bröd. Brödet gräddade de på en häll. Man gjorde upp en eld på ena sidan av hällen. När det blivit tillräckligt varmt, så styrdes elden över till andra sidan av hällen. Där elden hade varit borstade man rent på hällen och lade dit det tunna brödet för gräddning.
Nybakt bröd är alltid en njutning.

Slynga band

Bondefamiljen tillverkade föremål som de behövde för det dagliga livet. Ibland kanske det fanns tillfälle då de kunde byta till sig något. Det man tillverkade vårdade man och gick något sönder, så försökte man laga det.
Att göra ett eget band, slynga band, är bara en av sakerna som järnåldersfolket kunde.

Om området

På Genesmons friluftsområde finns en fornlämning att besöka.

Under åren 1977-1988 gjordes utgrävningar. Resultatet från dessa visade att här hade det funnits en gård från äldre järnåldern. Gården har använts i ungefär 500 år med början i det första århundradet. Promenerar du runt på utgrävningsplatsen ser du markeringar av husstolpar, som visar vart husen en gång i tiden var uppförda, och på informationsskyltar läser du mer om människorna, järnålderslivet och byggnaderna.

Gården har varit rik. Man har bland annat haft resurser att gjuta smycken, nycklar och annat i brons, som man i visa fall även förgyllt. Till gården hörde också en smedja. Det har varit en stormansgård. Kanske bodde här hövdingen av norra Ångermanland – Nolagskogs.

På gården bodde en storfamilj med flera generationer, totalt cirka 10-20 personer.
Familjen var i första hand bönder som odlade korn och havre på cirka 3 hektar åkermark, men man livnärde sig också på småviltsjakt, fiske och säljakt.
De har haft en stor djurbesättning med 8-10 kor, ungefär 20 får eller getter, grisar, häst och hund. De har gödslat sina åkrar.

Genesmons friluftsmuseum

Vid stranden, för att få samma närhet till vattnet som under järnåldern, finns den rekonstruerade järnåldersgården vid Bäckfjärden. Husen är byggda utifrån resultatet från utgrävningarna; ett långhus, en smedja och ett förråd.
Husen är öppna maj – september. Under vinterhalvåret, oktober till april, är husen låsta.

Skolverksamhet

Under 2020 blir det ingen skolverksamhet på Genesmon.

Hitta hit

Genesmon ligger sex km utanför Örnsköldsvik. Åk mot Domsjö och följ skyltning till Genesmon. 

Hitta hit med Google mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades

Sidansvarig: