Länk till startsidan

FOTOGRAFOR. Ragnhild Haarstad och yrkesfotografins könade historia

Utställningen visas 28 januari-22 april.

Pressfotografin är och har länge varit en mansdominerad värld. Men i begynnelsen av yrkesfotografins historia såg det helt annorlunda ut. Då var tvärtom uppemot hälften av Sveriges fotografer kvinnor, och på många platser dominerade dessa marknaden helt. Trots detta har historieskrivningen i stor utsträckning inriktat sig på de manliga fotograferna, vilket bland annat bidragit till snedvridna föreställningar om sysselsättningar och kön genom tiderna.


Ragnhild Haarstad är den första kvinnan i Sverige som anställts redaktionellt som pressfotograf. Det skedde under 1960-talet på tidningen Svenska Dagbladet. Hon blev också den första kvinnan att utnämnas Årets fotograf, 1971. Under de närmare fem decennier som följde skulle denna prestigefulla utmärkelse åter igen, varje år, tillfalla män.

I utställningen blottlägger vi den kvinnliga yrkesfotografens historia och riktar särskilt fokus mot föregångaren Ragnhild Haarstad. Vi får ta del av hennes erfarenheter av att bana väg för kvinnor som pressfotografer, och vi får uppleva delar av hennes omfångsrika bidrag till svensk pressfotografisk historia.

Vi ställer oss också frågan hur den lokala yrkesfotografihistorien ser ut, berättar om kvinnorna som först fotade Örnsköldsvik – bland andra Hanna Cronqvist, Betty Nilsson, Amalia Kjellström och Ellen Lindahl – och tittar på vad de tog.

Hur mer specifikt Själevad kunde se ut på 1970-talet får vi slutligen också inblick i – genom Ragnhild Haarstads lins och privata fotoalbum. Kanske finner du dig själv, en förälder, släkting eller gammal vän på bild?

Lördag 28 januari kl 12 slår vi upp dörrarna för utställningen, och med oss på vernissagen har vi Ragnhild Haarstad själv. Utställningen visas till och med 22 april.

Extra material

Filmad intervju med Haarstad i samband med en utställning på Galleri Kontrast: https://www.svd.se/a/z7e1P9/raghild-haarstad-forsta-kvinna-att-tilldelas-utmarkelsen-arets-fotograf Länk till annan webbplats.

Publicerad: