Länk till startsidan

Tillsammans

Brynge konsthall

En konstnärlig resa över generationer och genom relationer.

I ”Tillsammans” utforskar konstnärerna Per Elof Nilsson Ricklund och Katrina Pura relationen till samtiden och dess arv, men också samspelet mellan relationer och konstnärligt uttryck.

Per Elof och Katrina är en dynamisk duo, vars konstnärliga resa på ett oväntat sätt följt i Per Elofs morföräldrars fotspår. Genom konsten upplever de världen tillsammans och utforskar det djupa inflytande konsten har på deras egna liv.

"Tillsammans" utforskar teman som relation, arv och konstens universella språk. Verken, som speglar konstnärernas gemensamma erfarenheter, överbryggar klyftan mellan dåtid och nutid och är en hyllning till den delade kreativiteten.

Vernissage lördag 29 juni klockan 12:00

Öppettider Brynge konsthall

Måndag klockan 16:00-20:00

Lördag och söndag klockan 11:00-15:00

Om Katrina Pura

Katrina är amerikansk landskaps- och porträttmålare i södra Monterey County. Hon har en kandidatexamen i vetenskap, teknologi och samhällsvetenskap från Stanford University, studerade konsthistoria vid Oxford University och tog examen från Florence Academy of Art 2018.

Med hjälp av olika medier, som olja, grafit och akvarell, finner hon särskild inspiration i att skapa utifrån naturen och de lantliga scenerna runt sitt hem i Gabilanbergen. Katrina har tidigare ställt ut både lokalt och internationellt.

”Jag ser målning som ett sätt att sakta ner tiden och fånga stillheten i många enskilda ögonblick i ett objekt. Att måla i olja, med sin robusthet för lager och levande djup, underlättar denna illusion. Den klassiska traditionen av realism är relevant för mig idag eftersom jag tycker att det är det sannaste sättet att meditera över ämnena i mina målningar och kommunicera min värld till betraktaren. Ansträngningen i att observera skapar sin egen resonans och svårigheten i att arbeta direkt från verkligheten tillför en brist på kontroll som jag finner lyckosamt. De teman som inspirerar mig är robusta naturlandskap, porträtt, djur och berättelser.”

Om Per Elof Nilsson Ricklund

Per Elof lärde sig tidigt att söka sanning och förståelse i sina förfäders vidsträckta, snötäckta landskap. Genom sin konst strävar han efter att fånga intryck av sina förfäders sätt att leva, dela deras outtalade berättelser och skapa nya världar genom att väva samman ett bredare samiskt sammanhang. Han arbetar utifrån livet, historiska dokument och sin egen fantasi.

Hans resa inom konsten har tagit honom till många platser runt om i världen. Dessa erfarenheter har öppnat hans ögon för kulturarvets bräcklighet och vikten av att bevara symboler och deras betydelser. Symboler har en avgörande roll för att förmedla den mänskliga upplevelsen och vårt inneboende behov av självuttryck. Per Elof målar med symboler och landmärken för hans livsfilosofi och menar att ett liv utan symboler är för honom ett okänt liv. Genom skalan och de många lagren i sina målningar skapar Per Elof utrymme för känslor och sinnet att ströva fritt. Hans säger själv att hans uppdrag inom konsten är att avslöja det osedda och berätta det osagda.

Publicerad: