Länk till startsidan

Hej! Vi har fem korta frågor om webbplatsen. Det vore snällt om du ville svara på dem. Det underlättar vårt arbete att göra vår webbplats bättre.


Varför besöker du oss? * (obligatorisk)
Varför besöker du oss?
Vem är du? * (obligatorisk)
Vem är du?

Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen? * (obligatorisk)
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen?
Var informationen du fick på webbplatsen bra? * (obligatorisk)
Var informationen du fick på webbplatsen bra?

En bild med texten närskapat - med händerna formar vi framtiden

Närskapat - med händerna formar vi framtiden

Närskapat - med händerna formar vi framtiden

24 november 2022 - 11 februari 2023
Vernissage: lördag 26 november kl 12:00.

Ulla S Persson, slöjdare och konsthantverkare, berättar om slöjdens betydelse för människan.

Örnsköldsviks museum & konsthall och Örnsköldsviks Ideella Hemslöjdsförening bjuder in till en utställning med anledning av jubileumsåret 2022.

”I år fyller hemslöjden 110 år och det vill vi uppmärksamma genom att lyfta fram slöjdare som finns här på orten”, säger Anette Bodin, initiativtagare till utställningen och vice ordförande på Örnsköldsviks Ideella Hemslöjdsförening.

Allt som hör slöjdandet till

Hållbarhet och tradition, hantverksskicklighet, kreativitet och experimentlusta – allt ryms i slöjden! Hemslöjdsrörelsen firar 110 år och i konsthallen bjuder vi in till rena frosseriet i närskapat. Själva tillverkandet, förr av livsnödvändighet men inte desto mindre vackert och funktionellt, fortsätter och tar sig nya uttryck. Följer sin tid, reagerar på den, lever vidare och överraskar. Slöjden är fortfarande livsnödvändigt, ja kanske mer än någonsin.

Utställningen visar hemslöjdens bredd - vävar, träslöjd, broderi, frivoliteter, stickning, näverslöjd, , skinnslöjd, knyppling, metall och smide - från bruksföremål till vackra konstföremål som pryder våra hem. Allt som hör slöjdandet till!

”I över 100 år har hemslöjden arbetat för att visa värdet av det handgjorda skapandet som är en del av vårt kulturarv och vår tradition. Vi vill föra kunskapen vidare i minst 100 år till!” säger Ulla Grundberg Larsson, ordförande i hemslöjdsföreningen.

Hemslöjden

Med kunskap om det handgjorda bidrar vi alla till ett mer hållbart samhälle.

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund bildades 1912 av ett tiotal hemslöjdsföreningar. Riksförbundet skulle vara ett samarbetsorgan mellan medlemsföreningarna runt om i landet. Mellan åren 1904 och 1912 - i en tid präglad av industrialismen - bildades många av de föreningar som finns kvar än idag.

Att så många hemslöjdsföreningar uppstod under den här perioden hade sin grund i Föreningen för Svensk Hemslöjd, som bildades 1899. Lilli Zickerman, en textilintresserad kvinna från Skövde, var den som tog initiativet till Svensk Hemslöjd. Hennes vision var att hemslöjden skulle bli en viktig del av näringslivet genom försäljning av slöjdarnas produkter. På så sätt skulle möjligheterna till försörjning förbättras för en stor del av befolkningen på landsbygden.

Mer information finns på Hemslöjdens webbplats. Länk till annan webbplats.

Publicerad: