Länk till startsidan

Hej! Vi har fem korta frågor om webbplatsen. Det vore snällt om du ville svara på dem. Det underlättar vårt arbete att göra vår webbplats bättre.


Varför besöker du oss? * (obligatorisk)
Varför besöker du oss?
Vem är du? * (obligatorisk)
Vem är du?
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen? * (obligatorisk)
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen?
Var informationen du fick på webbplatsen bra? * (obligatorisk)
Var informationen du fick på webbplatsen bra?

Ljuset.

21 juni – 31 oktober

Utställningen Ljuset. är en hyllning till de unika ljusförhållanden som råder på våra nordliga breddgrader. Och till dem som drabbats av det. Genom rummen löper den evinnerliga, fascinerande, mystiska, besvarade och obesvarade frågan Vad gör ljus? som röd tråd. Den utforskas genom fysikers, filosofers, poeters, etnologers och konstnärers ögon – i hur de sett ljuset, och manifesterat det. Vi får bland annat möta aldrig tidigare visade målningar av den atmosfäriska sanningsskildraren Vera Frisén, ta del av Gunnar Erkners enastående arbete med att teckna luft, och bländas av Norrlands Zorn: Hugo Almgren.

Bidra till utställningen Ljuset.

Kanske finner du instinktiv lycka vid doften av regn på torr asfalt, när en viss blomma äntligen slagit ut, eller en särskild sorts fågel kommit hem och sjunger i skymningsgryningen? Kanske vet du precis var den vackraste solnedgången är, eller så hör ingenting sommaren mer till än att läsa en bok i hängmattan, i skuggan av ett grenverk?

För att bidra till utställningen behöver du ett instagramkonto. Om du fångar en sådan där särskild stund eller plats med kameran, kanske skriver någon rad till bilden, och hashtaggar ditt inlägg med #ljuset63gradernorr, så delas det i museets instastory och i vår händelse. Därefter kan inlägget skrivas ut i polaroidformat, och sättas upp på kartan i utställningen!

Så är du med och sprider dina speciella ljuspunkter!

Publicerad: