Länk till startsidan

Hej! Vi har fem korta frågor om webbplatsen. Det vore snällt om du ville svara på dem. Det underlättar vårt arbete att göra vår webbplats bättre.


Varför besöker du oss? * (obligatorisk)
Varför besöker du oss?
Vem är du? * (obligatorisk)
Vem är du?
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen? * (obligatorisk)
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen?
Var informationen du fick på webbplatsen bra? * (obligatorisk)
Var informationen du fick på webbplatsen bra?

Försäljning av tobaksfria nikotinprodukter

Bra att veta

Från och med 1 augusti 2022 gäller lagen om tobaksfria nikotinprodukter. Det innebär att det är samma åldersgräns, krav på egenkontroll och tillsyn som vid försäljning av e-cigaretter, tobak och liknande produkter.

För att få sälja tobaksfria nikotinprodukter efter 1 augusti 2022 måste du skicka in en anmälan till kommunen, innan du får påbörja försäljningen.

Du behöver även ha ett egenkontrollprogram som du bifogar en kopia av i din anmälan. Syftet med programmet är att skapa bra rutiner kring försäljningen och att göra det enklare för dig och din verksamhet att följa reglerna i lagen. Egenkontrollprogrammet ska också finnas tillgängligt på försäljningsstället och ska kunna uppvisas för kommunen och polismyndigheten vid tillsyn.

Tobaksfria nikotinprodukter får inte säljas till personer under 18 år. Om du är tveksam till köparens ålder, begär legitimation. Som försäljare är du skyldig att försäkra dig om att köparen har rätt ålder. Om dina anställda bryter mot reglerna är du som ägare ansvarig. Informera all personal på försäljningsstället så att de känner till försäljningsreglerna och era rutiner. Kom ihåg att informera eventuell extrapersonal.

På folkhälsomyndigheten.se kan du läsa mer vad som gäller kring försäljning av tobaksfria nikotinprodukter samt ta del av vägledning av egenkontrollprogram.

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon: 0660-880 00, välj tonval 2
Öppettider telefon: 07:30–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:30–16:15)


Besök oss i stadshuset Kronan

Adress: Järnvägsgatan 6, entréplan
Öppettider besökscenter Kronan: 07:45–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:45–16:15)