Autonoma flygplatser – framtidens lösningar finns i Örnsköldsvik

Örnsköldsvik Airport ligger i framkant av den teknologiska utvecklingen inom flygplatsdrift. Genom ett treårigt forskningsprojekt vid Mittuniversitetet har flera betydande framsteg gjorts för att skapa framtidens flygplats, där autonoma och fjärrstyrda system spelar en central roll. – Vi är långt fram utvecklingsmässigt när det gäller framtida lösningar och utveckling av flygplatser i Sverige, säger Robert Gyllroth, vd för Örnsköldsvik Airport.

Stark tillväxt för cleantech-företag från Örnsköldsvik

Järven Ecotech och Tecomatic Entreprenad har gått samman i ett nytt bolag under namnet Tecomatic. Verksamheten stannar i Örnsköldsvik där företaget har rötter sedan drygt 50 år tillbaka. – Vi har en stark tilltro till regionen och god industrisamverkan i Örnsköldsvik, med mindre tillverkare på orten som sluter upp när vi behöver hjälp, berättar Emil Eriksson, regionchef för vattenrening i region norr.

Ny pilothall klar – lockar forskare från hela världen

För fyra år sedan fick det statliga forskningsinstitutet RISE 350 miljoner kronor för att utveckla det centrum för bioekonomi som redan etablerats i Örnsköldsvik. Pengarna har använts till att bygga en ny pilothall på Domsjöområdet, där High Coast Innovation Park samlar företag och forskare som tar fram nya produkter och användningsområden för biomassa från skogsindustrin.

Starkare arbetsmarknad än någonsin i Örnsköldsvik

Arbetsmarknaden är stark i Västernorrland där Örnsköldsvik och Ånge är platserna där arbetslösheten minskat mest. Sedan maj 2023 ligger även länet under riksgenomsnittet gällande arbetslöshet. – Mycket är naturligtvis kopplat till bristen på kompetens hos företag som söker arbetskraft. Men arbetslösheten har gått ner hos alla våra prioriterade grupper, vilket är glädjande, berättar Erik Borg, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Västernorrland.

Naturkompaniet dubbla prisvinnare för hållbarhet

Naturkompaniets outlet i Örnsköldsvik har under flera år varit en av de största turistmagneterna för shopping i Höga Kusten. Som koncern fick Naturkompaniet nyligen ta emot priset ”Årets medvetna butik 2023” för sitt hållbarhetsarbete och är även fortsatt i topp i Sustainable Brand Index. – Naturligtvis är det jättekul att vi uppmärksammas, vi sätter stor stolthet i att jobba långsiktigt och hållbart, säger Naturkompaniets vd Henrik Hoffman

Evolve symbol

Personligt fokus för lokala handeln

De lokala butikernas styrka i Örnsköldsvik kan sammanfattas med orden kundkännedom och personlig service. Mini & Planeten, Nordlanders Skor och Niklas Klädshop bedriver alla handel i centrala stan. – Vill vi ha besökare till Örnsköldsvik måste vi satsa på det unika och det lokala men även det hållbara för att kunna fortsätta vara en stad i framtiden, berättar Anna Söderström som äger second hand-butiken Mini & Planeten.

Nya bostäder i grön miljö för bred målgrupp

Mycket spännande är på gång i Örnsköldsvik sett till infrastruktur. Längs havsfjärden planeras en ny stadsdel och längre upp på höjden mellan Sörliden och Salmostaden är två nya områden aktuella, Järvhaga och Järvliden. Kvarter med bland annat äldreboende, förskola samt hyres- och bostadsrätter med den befintliga grönstrukturens värden och funktioner som identitet.

CoreIT expanderar – blir fler och flyttar in i ny serverhall

Örnsköldsviksbolaget CoreIT AB har blivit 20 procent fler på två år. Nu expanderar de lokalt och tar inom kort nya lokaler på Hägglundsområdet i anspråk. – Det var inte självklart att expandera just här, men för mig är det viktigt att sätta ner flaggan och visa att Örnsköldsvik finns med i matchen. Då är också de lokala samarbetena väldigt viktiga framåt, säger Åke Holmberg, vd på IT-bolaget.

Nyproduktion skapar rörelse på bostadsmarknaden

För drygt ett år sedan inleddes markarbetet för de två fastigheterna på Andra Långgatan. Nu står båda huskropparna nästan färdiga och senare i år är det dags för inflyttning i de 38 lägenheterna. – Vill vi bli fler i kommunen är det viktigt med nybyggnation, säger Anna Edman, fastighetschef Nybergs Fastigheter.