Viktig information om coronapandemin

Det är du och jag som har makten över viruset - tillsammans kan vi minska smittspridningen. Läs mer om hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Viktig information om coronapandemin

Örnsköldsviks kommun följer Folkhälsomyndighetens och regionala smittskyddets rekommendationer kring hantering av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Prioriterat är att skydda särskilt utsatta grupper och att säkra viktiga samhällsfunktioner.

I hela landet gäller nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Detta gäller oavsett om

Nationella råd och rekommendationer

Dessa gäller oavsett om du är vaccinerad eller inte.

 • Stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom
  Har du symtom på covid-19 ska du stanna hemma och testa dig. Läs mer om symtom på covid-19.länk till annan webbplats Om du eller någon i hushållet har symtom eller blivit smittad av covid-19: håll avstånd, tvätta händerna ofta och noggrant. Håll dig också informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndihgeten och den regionala smittskyddsläkaren. Läs om hur vi minskar smittspridningen.länk till annan webbplats

 • Håll avstånd till andra, undvik trängsel
  Håll alltid avstånd till andra människor, både inne och ute. Undvik platser och miljöer med trängsel. Respektera olika arrangörers anvisningar, de har fortfarande krav på att utöva sin verksamhet på ett sätt som är säkert ur smittskyddssynpunkt.

 • Umgås smittsäkert
  Umgås smittsäkert, gärna utomhus. Vaccinerade personer kan tre veckor efter första dosen träffa personer från några olika hushåll inomhus. Men tänk på att du fortfarande kan bära på smittan. Därför är det viktigt att fortsätta skydda personer som ingår i en riskgrupp.

 • Tvätta händerna ofta
  Var noga med handhygienen. Finns inte tvål och vatten, använd handsprit.

 • Arbeta hemifrån så ofta du kan
  Kom överens med din arbetsgivare om att arbeta hemifrån när detta är möjligt.

Nationella och regionala rekommendationer uppdateras kontinuerligt på Krisinformation.se länk till annan webbplats

Aktuellt om vaccin och provtagning

Provtagning för covid-19

Aktuell information om provtagning för covid-19 via vårdguiden 1177.länk till annan webbplats Om du har symtom är det viktigt att du först kontaktar 1177 och inte beger dig till en vårdinrättning med risk att smitta andra. Telefon: 1177

Boka vaccinering - öppet för dig som är 18 år eller äldre

Läs mer och boka tid på vaccinationsenhet i Västernorrland.länk till annan webbplats OBS: Du behöver ingen e-legitimation för att boka via webben. Du kan också boka via appen "Mitt vaccin", för den krävs dock e-legitimation. Har du inte bokat in första vaccindosen ännu är det hög tid att göra det nu. Mot sensommaren kommer fokus att ligga på vaccinering med dos 2.

Telefonsupport om vaccinering

Region Västernorrland har en telefonsupport, som komplement till 1177 Vårdguiden, för frågor om vaccinering och tidsbokning. Telefon: 0611- 804 00. Under vardagar kan du även få hjälp på finska hos supporten.

Se upp för covid-bedrägerier

Det förekommer bedrägeriförsök där personer uppger att de är från 1177 Vårdguiden. Om någon okänd kontaktar dig ska du aldrig lämna ut bankuppgifter eller e-legitimation, exempelvis BankID. Läs mer om bedragare som påstår att de är från 1177 Vårdguiden.länk till annan webbplats

Skärpt rekommendation om covid-test efter utlandsresa

Folkhälsomyndigheten skärpte 12 juli rekommendationen om covid-test vid återkomst efter resa utanför Norden. Läs mer om vilka undantag som görs för vaccinerade och vad som gäller i övrigt. länk till annan webbplats

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen. Har du allmänna frågor kan du först leta information från andra pålitliga källor. Hjälp gärna personer i din närhet att hitta trovärdig information.

På dessa webbplatser finner du pålitlig information:

Krisinformation.se har aktuell och bekräftad information från myndigheterna på fler än 20 språk samt på teckenspråk och lättläst svenska.länk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten har information om covid-19 på flera olika språk samt på svenskt teckenspråk, lättläst och uppläst.länk till annan webbplats

Vårdguiden 1177 har information om bland annat provtagning och vaccinering mot covid-19.länk till annan webbplats

Region Västernorrland har information om läget i länetlänk till annan webbplats.

Tidningen 8 sidor har information på lättläst svenskalänk till annan webbplats

Du kan också ringa det nationella informationsnumret 113 13 angående allmänna frågor om covid-19.

E-hälsomyndigheten om covidbevis i samband med resor i Europa.länk till annan webbplats


Översatt information

Emergency information from Swedish authorities in more than 20 languages is given by Krisinformation.selänk till annan webbplats

Public Health Agency of Sweden – information about the corona, covid-19 in different languageslänk till annan webbplats

Public Health Agency of Sweden - important information about vaccination against covid-19, in different languages (länk till annan webbplatsyou have to scroll  to the middle of that page)

Informationsverige.se - information about covid-19 in different languages,länk till annan webbplats videos that for example describe testing against covid, avoid spreading virus, how long to stay at home.

National telephone services
Call telephone number 08-123 680 00 if you have general questions about covid-19 and wish to speak directly to those who answer in any of these languages: Amharic, Arabic, Bosnian, Croatian, Dari, English, Persian, Russian, Serbian, Somali, Spanish or Tigrinya. The telephone line is staffed Monday through Friday from 9 am to 3 pm.

Information på finska och samiska

Suojele itseäsi ja muita infektion leviämiseltä (finska)länk till annan webbplats

Suddje iežat ja earáid njoammuma viidumis (nordsamiska)länk till annan webbplats

Vaarjelh datnem jïh mubpide suetiem geerjehtidh (sydsamiska)länk till annan webbplats

Att begränsa smittspridning bland äldre och utsatta grupper är högt prioriterat för kommunen. Här kan du ta del av åtgärder som kommunen vidtagit. Den senaste informationen ligger högst upp i listan.

Fixartjänsterna igång
Fixartjänsterna har nu återupptagits. Om du får besök av fixare, tänk ändå på att hålla avstånd.

Fortsatt reducerad och anpassad daglig verksamhet, LSS
Den reducerade och anpassade dagliga verksamheten inom LSS förlängs till och med 17 augusti. Den habiliteringsersättning som deltagarna normalt får kommer att fortsätta betalas ut, förutom under de fyra veckor då daglig verksamhet har semesterstängt. De som har sin sysselsättning på samhällsplatser men som stannar hemma på grund av pandemin får också behålla sin habiliteringsersättning.

Friska personer kan besöka vaccinerade närstående på vård- och omsorgsboenden
Mot bakgrund av folkhälsomyndighetens bedömning och det faktum att vaccineringen mot covid-19 på kommunens vård- och omsorgboenden nu är genomförd är det möjligt för friska personer att besöka vaccinerade närstående. Besök utan speciella smittförebyggande åtgärder tillåts i den boendes lägenhet eller utomhus. Grundläggande åtgärder gäller fortfarande: Tvätta händerna före, under och efter besöket med tvål och vatten, alternativt använd handsprit. Även om den som får besök är vaccinerad behöver alla fortsätta att skydda andra som inte är vaccinerade. Det är därför viktigt att fortsatt vara noga med handhygien och att hålla avstånd till andra boende, besökare och personal för att minimera risken för smitta. Se Folkhälsomyndighetens information till boende och besökarelänk till annan webbplats.

Träffpunkterna delvis öppna
Ett antal träffpunkter/mötesplatser är öppna men med viss anpassning av verksamheten.

Stödjande samtal
Kommunens äldre- och anhörigkonsulent erbjuder stödjande omtankesamtal till äldre och anhöriga som känner oro eller ensamhet på grund av coronaviruset.

Hjälp hämta ut medicin
Om du behöver hjälp för att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns krav för hur det ska gå till. Läs om fullmakter på E-Hälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats

Utifrån rådande förutsättningar och restriktioner är kommunens mål att ge eleverna bästa möjliga förutsättningar att bedriva och fullfölja sina studier. Varje skola, fritidshem och förskola anpassar sina verksamheter utifrån sina förutsättningar. Elever och vårdnadshavare får riktad information via lärplattformen Vklass.

Fröja familjecentral med öppen förskola
Fröja familjecentral tar just nu emot maximalt sex besökare. Från klockan 8:15 kan de som vill besöka familjecentralen under dagen ringa och anmäla sig. Aktiviteterna sker utomhus.

Lärcentrum
Lärcentrums studiemiljö är öppet för studenter med passertagg. Under perioden
17 juli - 1 augusti har Lärcentrum stängt. Från och med vecka 32 kan du som är student och folkbokförd i kommunen ansöka om att skriva tentamen hos Lärcentrum.

Stora delar av den verksamhet som kommunen erbjuder inom området kultur och fritid påverkas av förbudet mot större folksamlingar och strider mot rekommendationerna att hålla avstånd till främmande personer. Här kan du ta del av förändringar i verksamheten med den senaste informationen överst.

Lättnader för idrotts- och träningsverksamhet från 15 juli
Det är åter tillåtet för alla att besöka, boka och använda de kommunala idrotts- och fritidsanläggningarna. Reglerna om ett visst antal kvadratmeter per person i lokaler eller på utomhusområden upphör att gälla men det är även fortsättningsvis viktigt att undvika trängsel och att följa de allmänna råden.

Kåtan och bastun på Friluftscentralen i Själevad kommer inte att vara tillgängliga för uthyrning förrän tidigast i mitten av augusti eftersom de utsatts för skadegörelse och måste repareras före öppnande.

De specifika råden till föreningar för kultur, idrott och fritid, till exempel att bedriva aktiviteter utomhus, upphörde att gälla 1 juli. Den 15 juli försvinner även reglerna om hur stor yta som en besökare måste kunna disponera både inomhus och utomhus. Samtidigt läggs ett stort ansvar på individen och föreningen att genomföra sina aktiviteter på sådant sätt att risken för smitta minimeras. Det ska fortfarande vara möjligt att hålla avstånd och det är viktigt att undvika trängsel såväl under som i anslutning till pågående verksamhet. Enskilda och föreningar uppmanas att fortsätta att umgås och träna utomhus om det är möjligt.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer rörande lägerverksamhet, cuper och körer kvarstår även efter 15 juli.länk till annan webbplats

Från och med den 15 juli gäller också nya begränsningar av antal tillåtna deltagare för allmän sammankomst eller offentlig tillställning.

Allmänhetens tider, allmänhetens bad och allmänhetens åkning, i kommunala anläggningar öppnar till hösten

Fritidsgårdarna är sommarstängda, gratis lovaktiviteter erbjuds
Den ordinarie fritidsgårdsverksamheten har stängt för sommaren och öppnar igen i september enligt då gällande restriktioner och rekommendationer. Information om gratis lovaktiviteter för barn och ungdomar upp till 25 år finns här.

Paradiset är öppet för allmänheten
Paradiset är öppet för allmänheten med begränsat antal platser. Motionssimningen öppnar igen från och med måndag 19 juli. Läs mer på Paradisets webbplats. länk till annan webbplats

Örnsköldsviks museum och konsthall är öppet i begränsad omfattning
Örnsköldsviks museum och konsthalls verksamhet är öppen med begränsat antal platser. Verksamheten tar in max 20 besökare samtidigt. Öppettiderna är tisdag-lördag, kl. 11-16.

Biblioteken öppna
Folkbiblioteken i Örnsköldsvik är öppna. Fortfarande gäller självservice vid datorer och annan teknisk utrustning. Håll avstånd till andra besökare och personal. För öppettider besök bibliotekens webbplats länk till annan webbplats

Örnsköldsviks kommun följer händelseutvecklingen av coronaviruset och arbetar aktivt för att hjälpa och stötta lokala näringlivet med olika åtgärder för att minska de negativa effekterna av coronaepidemin.

Slopad avgift för upplåtelse av offentlig plats förlängs
För att stötta lokala näringslivet i coronapandemin förlänger samhällsbyggnadsnämnden beslutet om att ta bort den kommunala avgiften för markupplåtelse på offentlig plats i kommunen, till exempel torghandelsplatser och uteserveringar. Beslutet gäller från och med 30 juni 2021 till och med 31 december 2021. Ansökningsprocessen går till som tidigare och du ansöker om tillstånd hos polismyndigheten.

Tillsyn av trängsel på serveringsställen

Kommunen utför trängseltillsyn på serveringsställen, tillsynen gäller även uteserveringar. Du som driver ett serveringställe hittar fakta, råd och vägledning för att undvika trängsel och förebygga smittspridning på Länsstyrelsen Västernorrlands webbplats.länk till annan webbplats

Ansökan om stöd till korttidsarbete
Företag som drabbats av tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter på grund av coronapandemin kan ansöka om stöd till korttidsarbete hos Tillväxtverket från och med måndag 29 mars 2021. Stödet kan sökas retroaktivt från 1 december 2020. Läs mer på Tillväxtverkets webbplats.länk till annan webbplats

Företagsakuten – kostnadsfri rådgivning och vägledning
Företagsakuten är en nyinrättad funktion som erbjuder snabb, kostnadsfri rådgivning till dig som är aktiv företagare i Örnsköldsvik, för att minska de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Du få hjälp med frågor om bland annat kortidspermitteringar, varsel och likviditetsproblem. Rådgivningen får du av lokala företagsrådgivare som anslutit sig till Företagsakutens konsultbank. Läs mer om Företagsakuten.

Läs om pandemilag för covid-19 som gäller från 10 januari 2021, tillsyn och frågor och svar på länstyrelsens webbplats.länk till annan webbplats

På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du läsa mer om rekommendationer för minskad risk för smittspridning i handelnlänk till annan webbplats.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) webbplats hittar du som är verksamhetsutövare tips, råd, checklista och exempel för att anpassa verksamhet så att du och dina medarbetare, besökare och gäster kan följa myndigheternas riktlinjer och råd. Läs mer på MSBs webbplats.länk till annan webbplats

Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbplats för företagsinformation och företagstjänster. Totalt innehåller verksamt.se information från fler än 45 myndigheter. Här publiceras löpande information som kan vara bra för dig som företagare att ha. Läs mer på Verksamts webbplats.länk till annan webbplats

På Region Västernorrlands webbplats kan du läsa mer om utvecklingschecken där små- och medelstora företag möjlighet att söka stöd för att mildra effekterna av covid-19 och kunna utveckla sitt företag. Läs mer på Region Västernorrlands webbplats. länk till annan webbplats

På tillväxtverket.se hittar du information och stöd som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid-19. Sidan uppdateras löpande. Läs mer på Tillväxtverkets webbplats.länk till annan webbplats

Hos Försäkringskassan finns information om bland annat slopat karensavdrag under en period i vår. Läs mer på Försäkringskassans webbplats.länk till annan webbplats

Hos Skatteverket finns bland annat information om anstånd med skattebetalning på grund av följderna av coronaviruset. Läs mer på Skatteverkets webbplats.länk till annan webbplats

På regeringens webbplats kan du följa regeringens arbete med anledning av coronaviruset.länk till annan webbplats

På Svensk Handels webbplats hittar du samlad information och material för en trygg och säker handel.länk till annan webbplats

På Tillväxtverkets webbplats kan du som är företgarae inom natur– och ekoturism söka ekonomiskt stöd i form av utvecklingscheckar.länk till annan webbplats

Du är också välkommen att kontakta oss genom att skicka e-post till Företagslotsen via e-post: foretagslotsen@ornskoldsvik.se

I Näringslivsnytt veckobrev vill kommunen förmedla information om stöd och rådgivning som finns att få, samt om kommunens åtgärder med fokus på företagande. Med veckobrevet kan vi förmedla information snabbare till dig än med vårt vanliga nyhetsbrev. Läs och prenumerera på Näringslivsnytt

Coronapandemin kan få konsekvenser i form av psykisk ohälsa, oro och ensamhet bland personer som upplever sig isolerade. Även våld eller hot om våld kan öka när det sociala nätverket begränsas.

Är du våldsutsatt och behöver konkret hjälp, kontakta kommunens resurscentrum mot våld.

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 har öppet dygnet runt. Dit kan den som är utsatt för våld vända sig, men även anhöriga, vänner och yrkesverksamma kan ringa för stöd och rådgivning.

Rädda barnens stödchatt Kärleken är fri är till för dig som är barn eller ungdom. Dit kan du vända dig för att prata om hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter och kärlek. Se Rädda barnens stödchatt Kärleken är fri.länk till annan webbplats

Bris stödtelefon för barn 116 16 tar också emot samtal från unga som känner oro, upplever våld i hemmet eller är utsatta för våld.

Föreningen Mind- för psykisk hälsa erbjuder samtalsstöd för alla som upplever press och psykisk ohälsa.länk till annan webbplats

Sveriges Kommuner och Regioners uppdrag "Psykisk Hälsa" ger tips och råd i: Stödlista -Psykisk hälsa i kristidlänk till annan webbplats

Kommunens anhörigkonsulenter erbjuder stödjande samtal till äldre och anhöriga som känner sig ensamma eller oroliga. Läs mer om stöd till anhöriga.


Ring istället för att besöka kommunens stadshus

För att minska smittspridningen ber vi dig som har ett ärende hos kommunen att gärna ringa istället för att göra ett besök. Stadshusen är öppna för dig som har ett brådskande ärende eller en bokad tid. Läs mer om kontaktcenter och övriga kontaktvägar


Förbokade besök på kommunens arkiv
Under pandemin tar kommunens arkiv, centralarkivet, bara emot förbokade besök och endast en person åt gången.

Publicerad: