Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Dricksvatten

Det kommunala bolaget Miva är ansvarigt för att leverera dricksvatten via det kommunala dricksvattensnätet i Örnsköldsviks kommun.

Det ställs höga krav på dricksvattnets kvalitet. Vattnet får inte innehålla några skadliga bakterier eller hälsofarliga ämnen. I Sverige är det Livsmedelsverket som bestämmer vilka krav som ska ställas på dricksvattnets kvalitet. På uppdrag av Livsmedelsverket är det i sin tur Miljö- och hälsoenheten inom kommunens Samhällsbyggnadsförvaltning som är Mivas tillsynsmyndighet.

Läs mer om dricksvatten, vattenverk, vattenproblem med mera på Mivas hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Utanför områden där det finns kommunalt dricksvatten behöver man ordna med egen vattenförsörjning. Örnsköldsviks kommun har inget ansvar för kvalliteten på det vattnet, utan det har fastighetsägaren eller verksamhetsutövaren. Miljö- och hälsoenheten kan i begränsad omfattning ge råd kring egen dricksvattenbrunn.

I vissa fall behöver du skicka in en registrering av din brunn/dricksvattensanläggning. Det gäller om:

  • Vattnet används i livsmedelsverksamhet, offentlig verksamhet eller kommersiell verksamhet eller
  • Produktionen av vatten är 10m³ eller mer per dygn eller
  • 50 personer eller fler förses med vatten från din dricksvattensanläggning.

Läs mer om anmälan om registrering och gällande regler här.

Sidan uppdaterades

2019-02-22

Sidansvarig:

Mer information