Du är här:

Hälsans stig

Fotograf Mats Forsgren

Hälsans stig finner du på 130 platser runt om i Sverige. I Örnsköldsvik hittar du den runt natursköna Höglandssjön.
Det är en mycket vacker och populär promenadslinga nära centrum. Över 300 personer använder sig av den varje dag. Totalt är slingan 7 km lång men vill man inte gå hela sträckan går det bra att bara använda sig av delar av den. Se kartan på länk till höger.

Slingan passar alla former av motion och är populär både bland de som springer och de som promenerar, och inte minst bland dom som har hund.
Vid sjöns södra del hittar du även motionsredskap intill lekplatsen vid Florabadet.

 

 

 

I och runt sjön finns ett rikt fågelliv. Ett fågeltorn finns också vid sjöns norra del. För att bibehålla det rika djur-och fågellivet sköts stigen utifrån en naturvårdsplan. Det innebär att långa avsnitt lämnas orörda för att skapa förutsättningar för biologisk mångfald. På utvalda platser längs stigen hålls terrängen öppen ner till vattnet. Naturens dag arrangeras varje år för att lyfta fram föreningslivets arbete och insatser för natur, miljö och kultur-och friluftsliv i kommunen. Ett annat syfte är att öka kunskapen om naturen, att visa upp naturområden och inspirera till fysisk aktivitet, friluftsliv och naturhänsyn.

Man kan fiska i sjön året om. Alla ungdomar under 17 år fiskar gratis.
Fiska kan man förslagsvis göra från den nya tillgänglighetsanpassade bryggan som byggdes 2013. Bryggan hittar du om du åker in till höger innan bron efter Gimåtvägen. Fiskekort kan köpas av Lomsjöns fvo hos Frendo, Gullänget tfn 0660-776 40 och ett dygnskort kostar 20 kronor för vuxna.

Det är Riksförbundet HjärtLung som ansvarar för konceptet Hälsans Stig och står för samordningen runt om i Sverige. Här i Örnsköldsvik samarbetar lokalföreningen HjärtLung med bland annat Örnsköldsviks kommun.

Hitta hit

Du når Hälsans stig med en promenadlänk till annan webbplats från Örnsköldsviks centrum men även via buss till Gullänget.

Busstider hittar du här.länk till annan webbplats

Sidan uppdaterades

2019-02-08

Sidansvarig: