Du är här:

Cerkarier/badklåda

Badklåda orsakas av så kallade cerkarier som är ett av larvstadierna hos en inälvsmask som framförallt finns hos sjöfåglar och vissa sötvattenssnäckor. Sötvattenssnäckorna finns mest på grunt vatten och det är en orsak till varför barn drabbas mer än vuxna.

Badklådan kan drabba människan vid bad i sötvatten och bräckt vatten. Cerkarierna är små, inte synliga för blotta ögat, och simmar fritt i ytvattnet. De kan "av misstag" angripa en badande människa i stället för en fågel och tränga in någon millimeter i huden, där de dock dör ganska snabbt.

Om en person som varit utsatt för cerkarier på nytt utsätts inom 24 timmar kan det ge upphov till stora, kraftigt kliande blåsor som kan påminna om myggbett. Utslagen brukar finnas kvar i minst en vecka. Enstaka individer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber.

Badklåda är inte smittsam från person till person och läker av sig själv. Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig. Symtomen kan lindras med klådstillande och/eller antiallergiska medel.

Diagnos ställs utifrån sjukhistoria, kliande utslag efter bad i söt- eller bräckvatten, och den kliniska bilden av hur badklåda brukar yttra sig.

Sidan uppdaterades

2019-08-26

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Kontaktcenter
0660-880 00

Epost
Skicka e-post

Telefontid
mån 15:00 - 16:30
tis - fre 10:00 - 11:30

Anders Lundström
Miljöinspektör
(Tjänstledig 60%)

Malin Strandberg
Miljöinspektör

Mer information