Resor och transporter

Av Sveriges växthusgasutsläpp kommer en tredjedel från trafiken. Sedan 90-talet har hushållens utsläpp från transporter ökat trots effektivare bilar och ökad användning av förnybara bränslen. Av den sammanlagda sträckan som svenska folket förflyttar sig på en dag så sker ca 77 procent med bil.

Sparsam körning
Klimatpåverkan och bränslekostnader kan minskas med enkla metoder.

Tunga fordon, tunga arbetsmaskiner eller många fordon betyder också tunga bränslekostnader. För transportföretag och andra fordonsägare är bränslet en stor utgiftspost. Att få ner bränsleåtgången med 10 procent är ett realistiskt mål om förarna utbildas i sparsam körning och förbrukningen sedan följs upp.

Läs mer på Trafikverkets hemsida:
Sparsam körninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

och i broschyren från Energimyndigheten:
Kom längre som medveten bilistlänk till annan webbplats.

Däck
Däck svarar för 20 procent av fordonens bränsleförbrukning och de mest energieffektiva däcken beräknas minska förbrukningen med upp till 10 procent. Från den 1 november 2012 finns en obligatorisk energimärkning av nya, odubbade däck till personbilar, lastbilar och bussar. Märkningen visar energieffektivitet, väggrepp vid vått väglag och buller. Läs mer på Energimyndighetens hemsida:
Energimyndigheten- energimärkninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - skriv däck i sökrutan och välj den länk du är intresserad av.

Behöver du hjälp vid köp av bil?
Ny tjänst gör det enklare att hitta rätt när du ska köpa ny eller begagnad bil.

Mer information hittar du här:
www.bilsvar.selänk till annan webbplats

Sidan uppdaterades

2020-03-09

Sidansvarig:

Karin Skopac
Energi- och klimatrådgivare
0660-884 25länk till annan webbplats
Skicka e-post