Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Brandvarnare

Om man äger eller har nyttjanderätten till en byggnad ska man enligt lag (Lag 2003:778 om skydd mot olyckor) se till att det finns utrustning för att förebygga och släcka en brand.

Rekommendationen är att det i varje bostad ska finnas minst en fungerande brandvarnare som är fast monterad.  Nöj dig inte med en enda brandvarnare om du har en stor bostad. Som bostad räknas även tillfälliga bostäder som fritidshus, övernattningsrum och liknande.

Brandvarnare — en billig livförsäkring

En brandvarnare behöver inte kosta med än en hundralapp men den kan vara skillnaden mellan liv och död.

Varje år dör över 100 människor i Sverige i bränder. De flesta dödsbränderna inträffar i bostäder. Mot den bakgrunden är det lätt att inse värdet av att installera brandvarnare och se till att de fungerar.

Att kontrollera att brandvarnaren fungerar och regelbundet byta batterier är viktigt. Bestäm ett visst datum eller skriv in kontrollen i din kalender så blir det lättare att komma ihåg.

Räddningstjänsten i kommunen kan ge råd och tips om brandvarnare och brandsäkerhet i hemmet.

Ytterligare information om brandvarnare finns hos bland andra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och hos Konsumentverket.

Testa brandvarnaren

Den 1 december är från och med 2012 en nordisk temadag för brandvarnaren: Brandvarnardagen.

Se till att brandvarnaren fungerar genom att trycka in testknappen:

  • när du har satt upp den.
  • med jämna mellanrum.
  • när du har varit bortrest.

För att påminna dig om att regelbundet testa din barndvarnare har Myndigheten för samhälsskydd och beredskap (MSB) tagit fram en sms-tjänst som påminner dig enkelt. Du hittar den på aktivmotbrand.msb.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om brandvarnarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterades

2020-08-17

Sidansvarig: