Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Brandsläckare

Vid en brand är det viktigt att den brandsläckningsutrustning som finns är enkel att hantera, klarar alla typer av bränder och att släckningen kan ske kraftfullt och snabbt.

Idag finns det flera olika slags handbrandsläckare att välja emellan: pulver, skum, kolsyra och vatten. Pulver och skum klarar de flesta typer av tänkbara bränder. Kolsyra och vatten är begränsad att antingen släcka el- och vätskebränder eller enbart fibrösa bränder. Kolsyra och vatten kan man därför se som kompletterande släckutrustningar.

Örnsköldsvik kommuns policy är att rekommendera pulver där det inte finns speciella skäl för annat släckmedel. Pulver ger bra släckeffekt, klarar alla typer av bränder, är lätta och enkla att använda även för ovana.

Ett argument emot att använda pulversläckare är att den dammar ner. Även efter att man släckt en liten brand krävs omfattande städning. Räddningstjänstens uppfattning i den frågan är att det är bättre att man lyckas med släckningen än att den enstaka gång det händer få städa efter en incident.
 

Effektivitetsklasser

För att få ett mått på hur stor en brand en handbrandsläckare klarar att släcka är brandsläckarna indelade i effektivitetsklasser. Indelningen är baserad på prov mot olika typer av brand.

  • A-brand dvs brand i fast material
  • B-brand dvs brand i vätska
  • C-brand dvs gasbrand

Som släckredskap rekommenderas en pulversläckare på minst sex kilo och med lägsta effektivitetsklass 43A 233B C eller högre.

Läs mer om brandsläckare.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterades

2020-08-17

Sidansvarig: