Du är här:

Dispens från sophämtning

Grundavgift

En del av renhållningsavgiften är en grundavgift och den ska betalas av ägare av bostadsfastigheter. Grundavgiften är en fast avgift och den täcker bland annat kostanden för användning av Må återvinningscentral som privatpersoner får nyttja utan kostnad.

Har du frågor angående avgiften eller din faktura så kontakta Miva (Miljö och vatten i Örnsköldsvik AB) som är Örnsköldsviks kommuns renhållare och har det ekonomiska ansvaret för denna verksamhet (www.miva.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster).

Dispens från sophämtning

Du kan ansöka om dispens från att betala grundavgiften och det är Samhällsbyggnadsförvaltningen som ansvarar för att pröva dessa ansökningar.

För att få ansökan om dispens beviljad så finns det vissa krav som fastigheten måste uppfylla.

  1. Fastigheten ska vara helt obebolig
  2. Fastigheten ska vara helt urstädad
  3. Fastigheten får inte användas som annat än bostad, exempelvis förråd

Enligt prövade fall i miljööverdomstolen har fastigheter som är beboeliga men inte brukas eller brukas oregelbundet alltid ett visst behov av renhållning och därmed finns även en skyldighet att betala grundavgiften för renhållning.

Fastigheter som är obeboliga men där det finns skräp/skrot/bråte etc. kan inte beviljas dispens från grundavgiften innan fastigheten är tömd.

Ansökan om dispens skickas till miljö- och hälsoenheten vid Örnsköldsviks kommun. Glöm ej att bifoga fotografier, som tydligt visar vilket skick det är på köket och toalett/badrum samt utvändigt skick.

Örnsköldsviks kommun kommer att debitera dig för handläggning av din ansökan utifrån den taxa kommunfullmäktige fastställt. Debiteringen sker utifrån nerlagd handläggningstid.

Här kan du ta del av aktuella avgifterPDF

Sidan uppdaterades

2019-08-26

Sidansvarig:

Kontaktcenter
0660-880 00

Telefontider
Måndag kl. 15:00-16:30
Tisdag-Fredag kl. 10:00-11:30

Epost
Skicka e-post

Anders Lundström
Miljöinspektör
(Tjänstledig 60%)

Marie Grundström

Miljöinspektör

Lena Hörnlund
Miljöinspektör

Caroline Edlund
Miljöinspektör