Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Svampangrepp på fisk i Moälven

Foto: Mattias Andersson Landfors. Svampinfekterad öring.

Under hösten har man upptäckt svampangripen lax och öring i Moälven. Svampen är inte farlig för människor eller djur men dödar många laxar och öringar. Svampen uppkommer efter angrepp av ett virus som kan drabba fiskar och kallas UDN. På grund av sommaren- och höstens höga temperaturer och låga vattenstånd har svampen trivs extra bra. Omfattande svampangrepp på lax och öring har rapporterats från älvar i hela landet. Antalet laxar och öringar i Moälven har ökat de senaste åren vilket även är en bidragande orsak till att fler fiskar smittats i älven.

Svampangreppen smittar inte människor eller djur. Fisken bör dock inte ätas av människor eller husdjur. Kommunen gör ingenting åt de döda eller döende fiskarna och kommer låta naturen ha sin gång. Om man har möjlighet kan man hjälpa naturen och eventuellt motverka fortsatt spridning till andra fiskar genom att ta bort död eller döende svampangripen fisk från vattnet. Svampangripen fisk som simmar normalt ska man låta simma vidare.

Alla observationer av svampangripen fisk kan rapporteras in till Statens Veterinärmedicinska anstalt SVA. Här kan du rapportera in svampangripen fisk.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa mer om fisksjukdomen UDN.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du frågor, kontakta: Håkan Jansson, biolog 0660-887 25, hakan.jansson@ornskoldsvik.se.

Aktuelltartikel publicerad av: Susanna Domeij

2016-10-25