Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Skärpta straff för den som inte anmäler sin livsmedelsverksamhet

Nya sanktionsavgifter från 1 januari 2019. Den som påbörjat en livsmedelsverksamhet utan att först anmäla denna till behörig myndighet riskerar nu att få betala en sanktionsavgift. Avgiften beräknas utifrån årsomsättning och kan bli allt ifrån 2500 kr till 75000 kr. Stat, kommuner eller landsting som påbörjar en ny verksamhet, eller övertar en befintlig, riskerar att få betala ett fast belopp om 40000kr.

Miljö- och hälsoenhetens livsmedelskontroll

Miljö- och hälsoenheten ska kontrollera att livsmedelsföretag i Örnsköldsviks kommun följer den lagstiftning som finns. På plats hos företagen kontrolleras att maten hanteras på ett säkert sätt, att det är rent i lokalen och att kunderna inte blir lurade eller vilseledda. Man ska veta vad man äter och inte bli sjuk av maten.

För att kunna göra det måste vi på miljö- och hälsoenheten veta var verksamheten finns och vem som ansvarar för den.

Du som startar eller tar över en restaurang, café, bageri, butik eller annan livsmedelsanläggning är skyldig att registrera dig hos oss senast 14 dagar innan du öppnar.

Reglerna gäller även för importörer och grossister av livsmedel samt kosttillskott. Försäljning via hemsidor eller sociala medier omfattas också av reglerna om registrering. Även vid ägarbyte måste en ny anmälan göras. Detta gäller även om en och samma företagare byter organisationsnummer eller om verksamheten tas över av ett helt annat företag.

Här kan du registrera din verksamhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Aktuelltartikel publicerad av: Lisa Sundvall

2019-02-13

 Kontakta oss

Mer information