Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Kylslagen men välbesökt invigning av återvinningscentral i Bredbyn

Jim Sundelin, Gerth Mattebo, Åsa Möller inviger återvinningscentralen genom att slänga det första avfallet.

Med en välstrukturerad återvinningscentral blir det lätt att göra rätt. Jim Sundelin, Gerth Mattebo, Åsa Möller inviger genom att slänga det första avfallet.

Denna vecka är det premiär för två helt nya återvinningsstationer i kommunen. Måndag 5 februari var det invigning för Mivas fasta återvinningscentral i Bredbyn. Den 7 februari står Bjästa på tur.

– De fasta återvinningscentralerna är ett angeläget steg mot en hållbar utveckling. Till skillnad från de tidigare mobila återvinningscentralerna får vi nu en miljömässigt bättre verksamhet med en noggrannare sortering av avfall, sade Mivas styrelseordförande Jim Sundelin i sitt invigningstal

–  På de fasta återvinningscentralerna kan allmänhet och företag lämna grovavfall en dag i veckan året runt. Man slipper lagra och passa in en speciell vecka, konstaterade Gerth Mattebo, vd för Miva.

– På de nya återvinningscentralerna kan man lämna grovavfall av olika slag, elektronikavfall och farligt avfall. Asbest, fat med spillolja och okända kemikalier är det enda som hänvisas till Må återvinningscentral, berättade Åsa Möller, avdelningschef för avfall och återvinning.

Genom ett samarbete mellan Miva och kommunens arbetsrehabiliterande verksamhet Startpunkten blir det också möjligt att lämna möbler och annat gods för återbruk på de nya fasta återvinningscentralerna. Godset fräschas då upp och säljs vidare i Startpunkterns återbruksbutik på Sjögatan 5 i Örnsköldsvik.

Katarina Wallrud och Martin Hellström fanns på plats vid Startpunktens insamling.

Katarina Wallrud och Martin Hellström fanns på plats vid Startpunktens container.

Senare i höst får även Husum och Björna fasta återvinningscentraler och i avvaktan på det parkerar de mobila centralerna på dessa orter. I Björna är det öppet varje måndag och i Husum gäller torsdagar. På samtliga orter gäller tiden 13-20.

Det kommer också att gå att lämna avlagda kläder till Myrorna, till att börja med i Bredbyn och Bjästa men tanken är att möjilgheten ska finnas på samtliga platser.

En hel del ortsbor var på plats för att vara med om invigningen.

En hel del ortsbor var på plats för att vara med om invigningen.

Med tanke på det svala vädret var en imponerande skara Anundsjöbor på plats när den nya fasta återvinningscentralen invigdes under måndagen. Återvinningscentralen  ligger väl skyltad från väg 248, stax efter Bredbyns samhälle i riktning mot Örnsköldsvik.

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2018-02-05

Mer information