Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Förtydligande kring vad som gäller för rensning av ventilationskanal till spisfläkt

Under senaste veckorna har kommunens brand och säkerhetsavdelning tagit emot samtal från ett antal fastighetsägare i Örnsköldsvik som blivit kontaktade av företag som säljer sotningstjänster i form av rensning av imkanaler (ventilationskanal till spisfläkt). Företaget påstår att det finns lagkrav på att privatpersoner ska rensa imkanalerna för att hemförsäkringen ska gälla samt att sotare inte genomför rensningarna längre, vilket är falska påståenden. Brand- och säkerhetsavdelningen vill därför uppmärksamma allmänheten på vad som gäller kring just rensning av imkanaler i privata hem.

Det finns ingen lag som ställer krav på rensning av imkanaler i egna hem. Det är upp till varje fastighetsägare att hålla imkanalen i gott skick för att spisfläkten ska fungera samt för att behålla en bra luft i hemmet och förhindra skador vid en imkanalsbrand.

Behöver du som fastighetsägare hjälp att rensa imkanalen har du möjlighet att köpa den tjänsten från den aktör du själv väljer. Hur ofta en kontroll och rengöring behöver göras är beroende på vilket ventilationssystem du har i ditt hem. Rekommendationen från Öviks Sotningsdistrikt, som utför sotning och brandskyddskontroller på uppdrag av kommunen, är att kontrollera spisfläkt och imkanal med ett intervall mellan 4-6 år.

Har du frågor om vad som gäller kring rensning av imkanalen i din fastighet är du välkommen att kontakta Öviks Sotningsdistrikt via telefon 0660-700 50 måndag – fredag, telefontid kl 07:30-10:00. Eller via e-post ovikssotning@telia.com

Här kan du läsa mer om brandskydd och sotning.

Aktuelltartikel publicerad av: Susanna Domeij

2018-01-10