Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Dåligt badvatten vid Idbyns badplats

Proverna som togs vid Idbyns badplats den 26 juli visar på otjänlig badvattenkvalité.Det innebär i praktiken att vattnet är ohälsosamt att bada i och att svälja och varningsanslag är uppsatta vid badplatsen.

– Det är nivåerna av de intestinala enterokockerna som gör att vattnet nu klassas som otjänligt, berättar miljöinspektör Kerstin Hörnfeldt. Idbyns badplats har ofta problem med badvattenkvalitén men det är sällsynt med så höga värden som senaste provtagningen visar.

Var bakterierna kommer från är ännu oklart, men bakterien är en tarmbakterie som finns normalt i tarmfloran hos människor och djur. Precis som E-coli är intestinala enterokocker en indikatorbakterie och fungerar som en varningsklocka på att det även kan finnas andra sjukdomsframkallande bakterier, dvs de visar på förekomst av tarmbakterier som man kan bli sjuk av men är inte själva sjukdomsframkallande.

Kommunen har satt upp skyltar vid badplatsen och kommer att följa utvecklingen och ta nya prover. För mer information kontakta miljö- och hälsoenheten. 

Kerstin Hörnfeldt

Miljöinspektör Samhällsbyggnadsförvaltningen

Bygg- och miljöavdelningen, Miljö- och hälsoenheten Besöksadress: Kronan, Järnvägsgatan 6, Örnsköldsvik 0660-88732 kerstin.hornfeldt@ornskoldsvik.se  


Aktuelltartikel publicerad av: Helén Sahlin

2016-07-29

 Kontakta oss

Kerstin Hörnfeldt
Miljöinspektör
0660 - 887 32