Länk till startsidan

Matavfall och kompostering – att tänka på

Matrester, skal och rester från frukter, rotfrukter och grönsaker, bröd, kakor, kaffesump, teblad, krossade äggskal, fiskrens, kyckling, kött, mjölkprodukter, mjöl, blomblad, hushållspapper, disktrasor av bomull är exempel på vad du får lägga i komposten.

Bra att tänka på:

  • En isolerad behållare gör att nedbrytning kan ske även vintertid. Om en oisolerad behållare används krävs större utrymme.
  • Behållarnas placering bör väljas så att grannar inte riskerar att störas av lukten, minst fem meter från tomtgräns.
  • Hål och springor i kompostbehållaren får inte vara större än 5 millimeter och väggarna ska vara gnagsäkra. Behållaren ska ha bottenplatta eller finmaskigt nät och den ska vara ventilerad och ha tättslutande lock.
  • Finfördela materialet så går nedbrytningen snabbare.
  • Töm avfall 2–3 gånger i veckan i komposten för en jämn fart på nedbrytningen.
  • Tillförsel av strömaterial i form av till exempel spån, torra löv eller halm, samt omblandning med jämna mellanrum underlättar nedbrytningsprocessen och minskar problem med flugor och lukt.
  • Komposten bör stå skuggigt så att den inte torkar ut, den får varken vara för blöt eller för torr. Är den för torr vattnar du, är den för blöt blandar du i torra löv, jord eller liknande i. Komposten ska kännas som en urkramad tvättsvamp.