Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Äldre nyheter
  • Hans Hedbergs unika skulptur Stora Körsbär har "hittat hem"
Konstnären Hans Hedberg står bredvid sitt stora keramiska verk Stora Körsbär på en utställning i Rådhuset 1994

Hans Hedberg med sitt verk Stora Körsbär, bild från retrospektiv utställning på Rådhuset (dåvarande Örnsköldsviks konsthall) 1994.

Hans Hedbergs unika skulptur Stora Körsbär har "hittat hem"

Stora Körsbär är namnet på ett av den kände skulptören Hans Hedbergs verk. Genom en privat deposition hos föreningen Hans Hedberg Vänner kan skulpturen nu visas för allmänheten på Hans Hedberg Museum i Örnsköldsvik. Officiell invigning sker 11 december.

1993 skapade keramikern Hans Hedberg skulpturen Stora Körsbär. Efter flera år i en privat samling har nu skulpturen deponerats av privatpersoner till föreningen Hans Hedbergs Vänner som får förmånen att ställa ut Stora Körsbär i Hans Hedberg Museum på obestämd tid. Den officiella invigningen sker lördag 11 december kl 14:00.

– Det är en obeskrivlig känsla att vi nu får möjligheten att visa upp detta fantastiska verk för allmänheten och det är en längtan vi haft sedan museet öppnade. Det här är mycket tack vare Per Grimell, författare till boken Hans Hedberg, som lyckades lokalisera verket och tända den gnista som behövdes för att påbörja projektet att ”ta hem” Stora Körsbär till Hedbergs barndomstrakter. Vi är mycket glada över det, säger Helén Östmar Rosdahl, ordförande i Hans Hedbergs Vänner.

Utöver samlingen i Hans Hedberg Museum finns den världskände konstnären även representerad på Örnsköldsviks museum och konsthall samt genom offentlig utsmyckning i bland annat Brukskyrkan och Herrgårdsparken i Köpmanholmen.

Hélene Burmeister, chef på Örnsköldsviks museum och konsthall gläds åt ännu ett högkvalitativt tillskott i Örnsköldsviks samlade konstutbud:
– Så roligt att Hans Hedberg Vänner tillsammans med verkets ägare kommit överens om att visa Stora Körsbär i Örnsköldsvik igen. Det känns fint att Hans Hedbergs världskända keramik visas i sin ursprungskommun. Lördag 11 december blir en högtidsdag för alla konstintresserade.

Hedberg som är mest känd för sina glaserade fruktmotiv och ägg hade sin första separatutställning 1953 men fick sitt stora genombrott i Paris 1974 på Galerie Saint Germain. Han tog till viss del inspiration av franske surrealisten René Magritte, vilket märks i Hedbergs överdimensionerade format.

Hans Hedberg föddes 1917 i Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik och efter kriget lämnade han Sverige för att spendera mer än 50 år i den franska orten Biot. Hedberg glömde aldrig sina rötter vilket kan skönjas i konstverkens glasyr, som påminner om bergen utanför barndomshemmet vid Höga Kusten. Hans Hedberg avled 2007. Föreningen Hans Hedberg Vänner arbetar kontinuerligt för att hedra den världsberömde konstnärens minne.

Publicerad: