Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Äldre nyheter
  • Övande brandmän vill bli fler

Video: Se räddningstjänsten öva vid anläggningen i Svedjeholmen

Övande brandmän vill bli fler

Kommunens deltidsbrandmän eller räddningstjänstpersonal i beredskap som det egentligen heter åker varje år på cirka 600 räddningsuppdrag tillsammans runt om i kommunen. Sammanlagt arbetar idag 130 deltidsbrandmän på kommunens tio deltidsbrandstationer i Örnsköldsvik, Moliden, Bjästa, Sidensjö, Bredbyn, Solberg, Björna, Gideå, Trehörningsjö och Husum. Under fyra veckor i november har övningsinsatser genomförts med samtliga deltidsstationer i kommunen för vässa kunskaperna och lagarbetet för att hantera tuffa situationer då olyckan är framme.

Att vara brandman ställer krav på övning. Tanken med de årliga övningsdagarna som räddningstjänsten i Örnsköldsvik genomför sedan 2019 är att svetsa samman de stationer som oftast hamnar på samma olycka men också kvalitetssäkra hela operativa räddningstjänstorganisationens kunskaper kring uppstart, genomförande och avslutande av insats. Vid detta tillfälle genomför Bredbyn, Trehörningsjö och Gideå tillsammans en övning vid en trafikolycka som berör olika moment som bland annat arbetsledning, radiokommunikation, losstagande moment och livräddning med hjärt-lungräddning (HLR). På eftermiddagen genomförs en insats med brand i byggnad där bland annat värmeövning ingår. Grupperna klarar de olika momenten genom snabbhet, samarbete och eftertanke.

En av de som varit med och övat är Viktoria Ulin som är biologstudent och arbetar vid deltidsstation i Trehörningsjö sedan i juni. Hon tycker övningsdagen är mycket värdefull och lärorik.

-Det här är jättebra! Vi får öva på verklighetsbaserade scenarion i skarpt läge och man lär sig att arbeta ännu bättre tillsammans. Det är den här typen av larm som vi kan få åka ut på i verkligheten. Som deltidsbrandman har jag fått kunskap som är viktig inte bara i det här yrket utan även annars också. Sedan får jag även bidra och göra en viktig insats för att hjälpa andra, säger Viktoria.

Att arbeta som brandman vid en av kommunens deltidsstationer innebär att du vid sidan av ditt ordinarie arbete är beredd att hjälpa till vid räddningsinsatser i samhället där du bor eller arbetar.

-Bilden av vem som kan bli brandman är ibland snäv. Som deltidsbrandman gör du många av uppgifterna som en heltidsbrandman har men inte hela tiden. Du kan åka ut på larm som till exempel insats i väntan på ambulans, trafikolyckor eller bränder i hem eller skog och mark. Du får en gedigen utbildning och kunskaper som kan komma till nytta på din vanliga arbetsplats, du ger arbetsgivaren tillgång till en professionell livräddare, säger Stefan Sjödin, ansvarig för räddningstjänstpersonal i beredskap.

Vill du hjälpa människor på din hemort eller känner någon som vill arbeta som brandman på en deltidsbrandstation?
Räddningstjänsten behöver fler män och kvinnor som vill ställa upp som brandman på deltid. Det innebär att du har jour vissa veckor. Då ska du snabbt kunna lämna ditt jobb eller det du annars gör för att rycka ut om det går ett larm. Som brandman får du göra en viktig samhällsinsats och hjälpa till både vid olyckor och att förebygga olyckor. Läs mer och lämna din ansökan här.

Publicerad: