Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Äldre nyheter
  • Snart sätts spaden i marken för Örnsköldsviks första mobilitetshus
Testbild

Örnsköldsviks nya mobilitetshus byggs i sex våningar och förses med bland annat solcellstak.

Snart sätts spaden i marken för Örnsköldsviks första mobilitetshus

Utvecklingen av Örnsköldsviks stadskärna med exploateringar och nybyggnationer innebär ett behov av nya offentliga parkeringar för handel, bostäder och arbetsplatser. Under hösten är det dags för byggstart av kommunens första mobilitetshus, som beräknas stå klart sommaren 2023.

Det nya mobilitetshuset, som byggs vid Strandgatan intill södra infarten och i anslutning till resecentrum, blir sex våningar högt och kommer att inrymma 362 parkeringsplatser med laddningsmöjligheter för eldrivna fordon. Huset kommer, förutom att erbjuda bilparkering, bli ett nav för olika mobilitetslösningar för exempelvis samåkning, bilpooler och anropsstyrd trafik, Tanken är att du på ett smidigt sätt ska kunna byta från ett transportsätt till ett annat. I anslutning byggs ett cykelgarage där du både kan lämna eller hyra cykel eller elcykel.

-Vi vill underlätta för fler att transportera sig med hållbara alternativ. Utvecklingen går fort framåt och det nya mobilitetshuset byggs för att möta både dagens och framtida behov och utformas för att flexibelt kunna anpassas utifrån nya förutsättningar. Bland annat tar vi höjd för kunna utöka antalet laddplatser vid behov, säger Mikael Kristiansson, chef trafik-och parkavdelningen, Örnsköldsviks kommun.

Byggnaden kommer även att förses med flera klimatsmarta energilösningar där exempelvis taket kommer att utrustas med solceller som kommer användas för uppvärmning och försörja laddboxarna med el.

Kostnaden för det nya mobilitetshuset beräknas uppgå till 131 miljoner kronor.

Publicerad: