Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Äldre nyheter
  • Rektor nominerad till priset Årets demokratiarbete på Skolledargalan 2021
Bild på Tuovi Silvola rektor för Skärpe- och Ängsmarkens förskolor

Tuovi Silvola rektor för Skärpe- och Ängsmarkens förskolor

Rektor nominerad till priset Årets demokratiarbete på Skolledargalan 2021

Tuovi Silvola rektor för Skärpe- och Ängsmarkens förskolor i Örnsköldsviks kommun är nominerad till utmärkelsen Skolledare21 i kategorin årets demokratiarbete.

Nomineringen lyder: ”Med kraften från ett helt yrkeslivs erfarenhet och en tydlig vision om barnets bästa i centrum, bygger Tuovi sitt ledarskap på en barnsyn som utgår från övertygelsen om det kompetenta barnet. Som ledare har hon förverkligat visionen om möjligheternas förskola, en förskola i tiden som är mer Ferrari än Volvo – en förskola att längta till. Under Tuovis ledarskap blir förskolan en kulturell, demokratisk och social mötesplats där barnets alla hundra språk får blomstra.”
social mötesplats där barnets alla hundra språk får blomstra.
16 september 2021 hålls skolledarkonferensen Skolledare21 i Stockholm. I år på temat Värdegrundens betydelse för en hållbar utveckling. Värdegrundsarbetet i skolan är en viktig del för att säkerställa ett demokratiskt samhälle. Konferensen innehåller förutom föreläsningar även prisutdelning i kategorierna årets värdegrundsarbete, årets digitaliseringsledare, årets rektor och årets demokratiarbete. I den sistnämna kategorin finns Örnsköldsviks kommun med som en av tre finalister tillsammans med Ekerö och Helsingborg.

Priset tilldelas en skolledare som, tillsammans med sin personal, främjar elevernas medborgerliga kompetens genom att arbeta för att eleverna ska dela de grundläggande demokratiska värderingarna, utvecklat kunskap om samhälle och politik samt utvecklat de förmågor som krävs för att leva och verka i ett demokratiskt samhälle.

­— Jag är oerhört glad och stolt över att ha nominerats till en av tre finalister i Skolledare21 kategori Årets demokratiarbete. I många år har jag arbetat som ledare i både förskola och grundskola och min vision har alltid varit ”barnets bästa i centrum” och utifrån det ”kompetenta barnet”. Oavsett hur det går så känner jag mig som en vinnare och är så tacksam för alla kloka pedagoger jag dagligen möter. Varje dag ger de barnen en ”röst” och gör skillnad för barnen, säger Tuovi Silvola rektor för Skärpe- och Ängsmarkens förskolor

2016 fick Tuovi möjlighet att starta en ny förskola i Örnsköldsviks kommun, ett arbete först tillsammans med en byggprojektgrupp som tillsammans med arkitekt ritade den nya förskolan. Uppdraget var att förskolan ”ska vara en kulturell, demokratisk och social mötesplats för barn och familjer, ge möjlighet till barns hundra språk, använda resurser kreativt, innovativt och effektivt för att stödja utveckling och förnyelse av arbetsorganisation och pedagogiskt arbete i enlighet med läroplanens mål och riktlinjer”. För att möjliggöra detta startade Tuovi en grupp bestående av förskollärare, barnskötare och specialpedagog som tillsammans diskuterade fram en verksamhetsidé, liksom grundpelarna i de gemensamma överenskommelser som Ängsmarkens förskola idag vilar mot. Hösten 2019 stod förskolans byggnad klar och det blev dags att förverkliga visionen tillsammans med utvalda pedagoger. Idag har förskolan varit öppen i två år.

Publicerad: