Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Äldre nyheter
  • Närmare 400 ungdomar i kommunalt feriearbete
Liam Gröndahl vid bassängen på Paradisets utegård

Liam Gröndahl trivs med sitt feriearbete på Paradiset

Närmare 400 ungdomar i kommunalt feriearbete

I sommar är 380 ungdomar som avslutat gymnasiets första och andra årskurs ute i kommunalt feriearbete.

På grund av pandemin erbjuder kommunen inga feriearbeten inom omsorgen i år men inom kultur-, fritid- och parkarbete finns andra uppdrag där ungdomarna kan bidra med behövliga insatser. Samtidigt får de en inblick i arbetsmarknaden och möjlighet att arbeta ihop sin, kanske allra första, egna lön. Feriearbetet sträcker sig över tre veckor och ungdomarna arbetar sex timmar per dag.

På Paradiset gör bland annat Liam Gröndahl sin andra vecka. Liam har nyligen avslutat andra året på teknikprogrammet och hade även förra sommaren feriearbete.

– Genom att jobba lär man sig nya saker. Det var därför jag önskade ett nytt arbetsområde denna sommar, säger Liam som arbetade inom parkskötsel förra gången.

– Vi gör sådant som folk inte tänker på, sådant som får besökarna att trivas. De kanske inte vet om vad som gjorts när de kommer, men vi är igång redan klockan sju för att hålla rent och snyggt på badet, säger Liam.

I sysslorna ingår bland annat att städa, bottenrensa pooler, skrubba bassängkanter, putsa glasrutor och rensa ogräs.

– Ungdomarna gör ett värdefullt jobb. De hjälper oss att skapa en inbjudande och fräsch miljö för gästerna och fixar en hel del extra som annars inte hinns med. Dessutom får ordinarie arbetslag en träning i att arbetsleda,. Det är också en vinst för verksamheten, berättar David Berglund, enhetschef på Paradiset.

Det är andra sommaren som kommunen erbjuder även ungdomar från gymnasiets andra årskurs feriearbete.

– Förra årets satsning föll väl ut så vi beslutade att fortsätta även i år, trots att vi på grund av pandemin har fått jobba hårdare för att skapa platser. Feriearbeten är viktiga. Uungdomarna får tjäna egna pengar, träna att ta ansvar och har mycket igen när de efter skolan ska ut på arbetsmarknaden. De vet bättre hur arbetslivet fungerar och vilka krav som ställs. Sedan är det såklart en möjlighet för oss som arbetsgivare att visa olika arbeten som finns inom kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Per Nylén.

Publicerad: