Länk till startsidan

Hej! Vi har fem korta frågor om webbplatsen. Det vore snällt om du ville svara på dem. Det underlättar vårt arbete att göra vår webbplats bättre.


Varför besöker du oss? * (obligatorisk)
Varför besöker du oss?
Vem är du? * (obligatorisk)
Vem är du?
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen? * (obligatorisk)
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen?
Var informationen du fick på webbplatsen bra? * (obligatorisk)
Var informationen du fick på webbplatsen bra?

  • Du är här:
  • Startsida
  • Äldre nyheter
  • Fjärrpilot för drönare och IT-utveckling med på listan över korta YH-utbildningar
En drönare som har landat på gräsmattan.

Fjärrpilot och operatör för drönare finns nu med i utbudet av korta yrkeshögskoleutbildningar.

Fjärrpilot för drönare och IT-utveckling med på listan över korta YH-utbildningar

Myndigheten för yrkeshögskolan har givit klartecken för nya korta YH-utbildningar, däribland två som backats upp av företag i Örnsköldsvik.

Nu är det klart vilka korta utbildningar som får starta inom Yrkeshögskolan. Utbildningarna som är högst 100 YH-poäng, vilket motsvarar ett halvårs heltidsstudier, är till för den som behöver förnya sin kompetens för att behålla jobbet, gå vidare till nya mer avancerade arbetsuppgifter eller byta bana i arbetslivet.

Av de totalt 667 inkomna ansökningarna om att bedriva korta YH-utbildningar har Myndigheten för yrkeshögskolan beviljat 109 ansökningar. Värt att uppmärksamma är att utbildningen Fjärrpilot och operatör för drönare som tagits fram som en följd av satsningarna vid Örnsköldsviks Airport och utbildningen Utveckling av Microservices med Spring Boot, som flera av Örnsköldsviks IT-företag står bakom fick grönt ljus. Utbildningarna har i stort ett distansupplägg så det går bra att studera från Örnsköldsvik.

– De korta utbildningarna skapar en bra möjlighet för företag att höja kompetensen bland sina anställda. Utbildningarna kan också locka de som är intresserade av att utvecklas genom att utbilda sig inom ett aktuellt område med goda framtidsutsikter, säger Martina Hallberg, utvecklingsstrateg vid tillväxtavdelningens kompetensenhet.

De korta YH-utbildningarna ska präglas av flexibilitet avseende studietakt och studieform och kunna genomföras parallellt med ett arbete. Vid detta ansökningstillfälle prioriterade Myndigheten för yrkeshögskolan utbildningar inriktade mot framtida behov av kompetens inom digitalisering, automatisering, energieffektivisering och klimatomställning.

Publicerad: