Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Äldre nyheter
  • Varning för bluffsamtal om sotning

Varning för bluffsamtal om sotning

Kommunens räddningstjänst vill varna för oseriösa företag som ringer till, ofta äldre, personer och vill sälja rengöring av ventilationskanaler. Boka inte in tider med dem och släpp inte in dem i ditt hem.

Försäljarna är påstridiga och påstår att det är lag på att rengöra imkanaler i villor och flerbostadshus. Det är fel. Lagkravet togs bort 2004.

De som behöver rengöring av imkanaler ska själva ta initiativet till att de ska rengöras, så gå inte på framfusiga försäljare som vill tvinga sig på.

Ingen av kommunens sotningsentreprenörer bokar tid genom att ringa upp via telefon. De skickar ut en avisering med datum och tid via post. Örnsköldsviks kommun har avtal med Öviks sotningsdistrikt AB för att sota och göra brandskyddskontroller i kommunen.

Viktigt att hålla rent
Trots att lagkravet har försvunnit är det ändå viktigt att hålla rent i spisfläktar och imkanaler. Det är du som fastighetsägare som har ansvaret.

Spisfläkten behöver rengöras helst en gång i månaden. Imkanalen behöver rengöras efter behov. En lämplig intervall är mellan 3-6 år. Den som rengör din anläggning kan säkert råda dig till vilket intervall som är lämpligt hos dig.

Vid frågor, kontakta:

Håkan Wiberg

Enhetschef brand- och säkerhetsavdelningen

Telefon: 070-557 87 60

Publicerad: