Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Äldre nyheter
  • Sex miljoner till utveckling av Lärcentrum i Västernorrland
Birgitta Torgrimsson på Lärcentrum

Birgitta Torgrimsson på Lärcentrum

Sex miljoner till utveckling av Lärcentrum i Västernorrland

Länets kommuner har efter en gemensam ansökan till Skolverket nyligen beviljats drygt 6 miljoner kronor i statsbidrag för utveckling av sina respektive Lärcentrum.

Pengarna kommer att användas till att utveckla de sex befintliga Lärcentrum som finns i länet samt start av ett helt nytt lärcentrum i Sundsvall. Exempelvis vill kommunerna öka studerandestödet, utveckla den digitala och fysiska lärandemiljön, ta fram information på olika språk samt genomföra kompetensutveckling inom fjärr-/distansstudier.

En arbetsmarknad i förändring skapar större behov av att kunna utbilda sig, kanske till och med flera gånger under ett arbetsliv. Det blir därför viktigt med möjligheten att kunna studera på hemmaplan. Lärcentrum i Örnsköldsvik är en flexibel studiemiljö anpassad för distansutbildningar - en mötesplats dit studenter kan komma, oavsett vilken utbildning de går, för att plugga, träffas och/eller skriva sin tenta.

– Utveckling av lärcentrum i Västernorrland stärker förutsättningar för livslångt lärande. I Örnsköldsvik är kompetensförsörjningsfrågorna viktiga – och lärcentrum är en möjliggörare för de som vill studera i Örnsköldsvik, säger Anna-Belle Strömberg, kommunalråd.

– Fantastiskt att vi nu ges möjlighet att fortsätta utveckla Lärcentrum. 2018 var första gången vi fick ta del av Skolverkets satsning på Lärcentrum. Det resulterade i ett rejält lyft för studiemiljön. Nu har vi möjlighet att ta nästa steg i utvecklingen där tyngdpunkten för Örnsköldsviks del handlar om pedagogiskt stöd för studenterna, säger Birgitta Torgrimson, utvecklingsansvarig Lärcentrum Örnsköldsvik.

Publicerad: