Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Aktuella händelser
  • Goda resultat för föräldrastödsprogram för att förebygga övervikt hos barn
Dietisterna Anna Åström,och Camilla Andersson bläddrar i pärmar på mottagningen,

Gruppinformation till vårdnadshavarna hålls av Anna Åström, primärvårdsdietist och Camilla Andersson, barndietist. Foto: Region Västernorrland

Goda resultat för föräldrastödsprogram för att förebygga övervikt hos barn

En samverkansmodell för snabbare hjälp för barn i riskzonen för övervikt har arbetats fram inom ramen för programmet God och Nära vård i Västernorrland.

I Västernorrland har 16 procent av alla barn mellan sex och nio år övervikt eller fetma, vilket är betydligt högre än riksgenomsnittet. Det är också tydligt att problemet är större bland nioåringar än sexåringar.

I Örnsköldsvik samverkar specialistvården och BVC i ett föräldrastödsprogram för behandling av övervikt bland barn. Målet är att agera tidigt – och på så sätt förebygga ohälsa till följd av obesitas. Redan efter tio veckors behandling visar genomsnittsresultatet att övervikten hos barnen har minskat.

För att motverka de långa väntetiderna till specialistvårdens dietister i Örnsköldsvik har Camilla Andersson, barndietist vid rehabiliteringsenheten på sjukhuset, implementerat ett föräldrastödsprogram som kallas Mer och Mindre. Det fångar upp barn som riskerar hälsoproblem på grund av obesitas (fetma) redan på BVC (barnavårdscentralen). I stället för att först gå via en barnläkare, kan BVC-sköterskorna remittera direkt till dietisterna och därmed fånga upp barnen i tidig ålder. På så sätt blir det enklare att göra förändringar som ger en positiv effekt.

Det dietistmottagningen sedan erbjuder barnets föräldrar är en stödbehandling där föräldrarna i grupp får träffa dietister vid tio tillfällen. Det främsta syftet är att förbättra kommunikationen med barnet för att förstärka sunda vanor. Det kan handla om hur föräldrarna med enkla metoder kan sätta gränser. Resultaten av gruppbehandlingen visar att barnen förbättrade sitt viktstatus redan efter tio veckor med en ytterligare förbättring efter tolv månader.

För äldre barn i Örnsköldsvik har dietisterna ett visst samarbete med den kommunala skolhälsovården. För att kunna ge fler barn som exempelvis remitterats av skolläkaren behandling i ett tidigare skede finns gruppstödsbehandlingar med ett upplägg som liknar Mer och Mindre. Under gruppträffarna samtalar man bland annat om hur föräldrar kan kommunicera med sina barn för att sätta gränser för vad de äter och hur mycket tid de får sitta stilla framför en skärm.

Arbetsmodellen Mer och Mindre inleddes 2022 som ett projekt finansierat med medel från den statliga omställningen till God och Nära vård. Nu har Mer och Mindre införts på alla BVC i Örnsköldsviks kommun.

Detta är ett sammandrag av en längre artikel som går att läsa på region Västernorrlands webbplats. Länk till annan webbplats.

Publicerad: