Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Aktuella händelser
  • Ändrade krav gällande bioavfall

Ändrade krav gällande bioavfall

Från 1 januari 2024 gäller krav på utsortering och separat insamling av bioavfall från hushåll och verksamheter. De nya bestämmelserna om bioavfall ersätter tidigare krav gällande insamling av matavfall.

Örnsköldsviks kommun genom Miva har fått dispens från obligatorisk insamling för åren 2024-2025. Dispensen gäller såväl permanentboende, hushåll i fritidsbostäder samt verksamheter under kommunalt ansvar. Exempelvis omfattas avfall från restauranger, livsmedelsbutiker, personalmatsalar och storkök av kommunalt ansvar, men  inte grossister och livsmedelsproducenter. Det kan dock bedömas annorlunda, exempelvis om det handlar om ett bageri (tillverkning) med café- eller butiksverksamhet där den betydande näringsgrenen är café- eller butiksverksamheten, då blir det kommunalt avfall.

För dig som verksamhetsutövare betyder det att det i huvudsak ska fortsätta som vanligt. Samtidigt är det fortfarande möjligt för verksamheter/företag att frivilligt samla in matavfall, se Kärl och behållare för mat- och restavfall på Miva.se Länk till annan webbplats.för mer information, alternativ gör beställning via Mivas kundservice.

Publicerad: