Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Aktuella händelser
  • Arrangemang med fokus på nationella minoriteter
Bilden visar flaggor för nationella minoriteter

Arrangemang med fokus på nationella minoriteter

Här kommer en sammanställning av arrangemang som är inplanerade under höst och vinter.

Samråd med fokus på språk och kultur

Måndag 4 december kl 18:00 bjuder Arkenbiblioteket in till samråd för nationella minoriteter och minoritetsspråk med fokus på språk och kultur. Plats: Gröna ateljén, Arkenbiblioteket, Lasarettsgatan 5, Örnsköldsvik.

Finska filmer

Fyra söndagar under hösten på Folkan, start kl 18:00.

15 oktober: Absolution (Henkesi edestä, 2015), psykologiskt drama, 92 min.

En ensam bil kör i hög hastighet genom den mörka natten. Höggravida Kiia som kör bilen, har oroväckande värkar. Förlossningen har börjat i förtid, och hon kan knappt se vägen. Plötsligt träffar bilen någonting, och Kiia och hennes make Lauri ställs inför ett fruktansvärt val: ska de stanna och hjälpa, eller köra till sjukhuset och ta hand om det ofödda barnet. Lauri kliver ut för att se vad som hänt, men återvänder tomhänt. Varje sekund han letar i mörkret är en sekund då han inte hjälper sin fru och sitt barn. Gamla och smärtsamma minnen spökar i hans huvud. De har redan förlorat ett barn, på precis samma sätt.

Senare på sjukhuset träffar den nyblivna mamman Kiia en kvinna, Hanna, vars man blivit påkörd av en bil. Bilisten har smitit iväg utan att hjälpa. Ovissheten gnager i Kiia, och hon försöker hjälpa Hanna på alla möjliga sätt utan att avslöja sina misstankar. Kan hon lita på Lauris ord? Vad såg han vid vägkanten? Sanningen avslöjas bit för bit, men är det redan för sent att förlåta?

12 november: Udda vänner (Saattokeikka, 2017), dramakomedi, 78 min.

Kamal är en 17-årig kille som är oändligt trött på livet i Finland. Han drömmer om att flytta till sin pappa i Nairobi. Det är bara det att han varken har ett jobb eller pengar för en flygbiljett. Men så råkar han träffa Lasse, en gammal och lite trångsynt man som är trött på livet och vill bara åka till sommarstugan för att vara i fred. Lasse tror att Kamal är myndig och erbjuder honom en bra lön om han bara kan köra Lasse till stugan, men de måste åka direkt. Resan blir ett överraskande äventyr för båda två.

17 december: Jullandet (Joulumaa, 2017), 92 min.

Jullandet är hemvisten för den totala harmonin, där människorna hittar sitt sanna jag – en gång om året så klart, som Katri Helena så fint sjunger. Något som finns i allas hjärtan.

Låten Jullandet (Joulumaa), är en självklar symbol för den eviga harmonins högborg. Inari Niemi har med sitt klockrena sinne för ironi lånat det här namnet för sin film, där huvudpersonerna bara stundvis får möjligheten att uppleva någon julharmoni.
Femtioåriga Helena, som nyligen blivit lämnad av sin man för någon yngre, vågar inte fira jul ensam inne i stan. Istället åker hon tillsammans med sin otvungna väninna Ulli för att fira jul på landsbygden. Värdarna som hyr ut en del av sin gård över julhelgen visar sig vara ett ungt par, som gett upp stadslivet till förmån för en grönare livsstil.

Personerna i filmen upplever alla sin egen variant av själslig vilsenhet och sökande. Gårdens värdinna Unna borde slutföra sin akademiska karriär, men arbetet med huset tar all tid, allt medan hennes man Tuure är upptagen med att predika om det gröna livets förträfflighet.

Hur det går med huvudpersonernas eviga lycka och harmoni gör filmen inga anspråk på att besvara, men kanske alla ändå hittar det som finns innerst i hjärtat, och något om det egna jaget. Det är väl det som är jullandet.

Från 2024 kommer filmerna troligtvis visas på Palladium istället för Folkan. Första
filmen är planerad till söndag 21 januari.

Språkbad på finska

14 okober, 11 november och 9 december - tid, lokal och anmälan på bibliotekets webbplats. Länk till annan webbplats.

Språkbad på samiska

28 oktober - tid, lokal och anmälan på bibliotekets webbplats. Länk till annan webbplats.

Poesihörna

21 oktober, 18 november och 16 december, kl 12 på Arkenbiblioteket.

Finska litteraturaftnar

10 oktober, 14 november och 5 december

Kusiner, Giron Sámi Teáhter

Datum och tid: lördag 14 oktober kl 18:00, längd 55 min.
Plats: Folkan teater
Språk: samiska och svenska.

Ditt är ditt, mitt är mitt.
Men vad händer när det inte är så enkelt?
Två kusiner får ett arv. Ett arv den ene inte vill ha, vad ska hen med något som är så gammalt och fult? Den andra kusinen ser något värdefullt, något som kan få tillbaka sin forna glans.

På en musikalisk resa mellan minnen och underliga figurer ställs allt på sin spets. Vad är egentligen värdefullt? Det som går att ta på eller det som finns inom dig?

Samiska nationella språkveckan – vecka 43

Föreställning Akti Iij

Datum och tid: Tisdag 24 oktober kl 18
Plats: Folkan

Danskompaniet Invisible People med föreställningen Akti lij, ”Akti lij” – det var en gång, är en magisk föreställning som tar med barnen in i den samiska sagovärlden. Genom dans och rörelse låter vi publiken färdas från plats till plats bland väsen och varelser från berättelsernas värld. Från 4 år.

Begränsat antal platser! Anmäl dig innan till Cia Dufva via e-post: cia.dufva@ornskoldsvik.se eller telefon: 0660-88607

"Nåjden och den vita renen"

Lördag 28 oktober kl 12. Plats: Arkenbiblioteket.

Vi välkomnar familjen med de allra yngsta på en liten vandring i biblioteket där de får träffa Nåjden och hjälpa honom hitta sin vita ren genom jojk och dans.

 

Föreläsning av Satu Bremell från Probalans "Elämänilo/livsglädje"

Måndag 30 oktober, 13:30-15:00, Träffpunkten Kom In, Fabriksgatan 10, Örnsköldsvik. Föreläsningen ges på finska.

Satu Bremell är kognitiv beteendeterapeut. Utifrån vardagsperspektiv resonerar hon kring hur vi själva kan påverka våra liv för att uppleva största möjliga lycka och välbefinnande. Föredraget kommer att beröra många situationer som är välbekanta och knytas ihop med några av de senaste forskningsresultaten kring positiv psykologi och hjärnans utveckling. Besökarna kommer att få med sig handfasta tips för att kunna påverka sin egen nivå av livsglädje.

Livsglädje har i alla tider varit människans kanske främsta drivkraft. Tankens kraft är större än vi tror. Genom att bryta gamla invanda negativa tankebanor och medvetet välja det positiva tankespåret kan livsglädje påverkas.

Föreställningen Viiksekkäät/Morrhåringar

Arkenbiblioteket Uusiteatteri kommer med föreställningen Viiksekkäät/Morrhåringar till Lördagsstunden på Arkenbiblioteket. Datum och tid: lördag 11 november kl 12.

Föreläsning av Kristiina Oikari "Hur befolkades Finland?/Kuinka Suomi asutettiin?":

Datum och tid: torsdag 7 december. Suomeksi/på finska kl 13 och på svenska kl 18
Plats: Arkenbiblioteket

Dragspelskonsert med finska toner med Fredrik Hangasjärvi, Heidi Haapasaari och Nikolai Äistö

Fredrik Hangasjärvi, Heidi Haapasaari på dragspel och Nikolai Äystö på sång. Konserten genomförs på finska.
Datum och tid: lördag 9 december kl 16:00.
Plats: H1 Sliperiet, Viktoriaesplanaden 3 F, Örnsköldsvik.

Publicerad: