Länk till startsidan

Hej! Vi har fem korta frågor om webbplatsen. Det vore snällt om du ville svara på dem. Det underlättar vårt arbete att göra vår webbplats bättre.


Varför besöker du oss? * (obligatorisk)
Varför besöker du oss?
Vem är du? * (obligatorisk)
Vem är du?
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen? * (obligatorisk)
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen?
Var informationen du fick på webbplatsen bra? * (obligatorisk)
Var informationen du fick på webbplatsen bra?

 • Du är här:
 • Startsida
 • Aktuella händelser
 • Gratis och opartisk energi- och klimatrådgivning
Bildmontage, bakgrund med bild över solceller på ett stort tak samt en inklippt rund bild på en kvinna som ler i nedre vänstra hörnet.

Välkommen att kontakta Karin Skopac, kommunens energi- och klimatrådgivare. Karin svarar på alla dina funderingar om bland annat installation av solceller och eller laddstolpar med mera.

Gratis och opartisk energi- och klimatrådgivning

Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare Karin Skopac och få svar på dina funderingar om laddstolpar, solceller och mycket mer.

Kommunen erbjuder en opartisk och kostnadsfri rådgivning om energieffektivisering och förnybar energi till dig som privatperson samt till små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och andra föreningar, samt organisationer.

— Just nu är det många som undrar över laddstolpar och jag får även funderingar från personer som vill installera solceller och behöver hjälp att se över vilka förutsättningar som finns. Jag kan även hjälpa till med vilka bidrag som går att söka och att jämföra offerter eller tipsa om leverantörer. Ingen fråga är för liten, säger Karin Skopac, energi- och klimatrådgivare, Örnsköldsviks kommun.

Tips från Karin till privatpersoner som funderar på att ställa om till mer grön teknik:

Angående installation av solceller

 • Kommunen har en solkarta, där du kan se hur mycket sol som strålar på ditt tak, hur mycket el du kan producera under ett år och vilka delar av taket som passar bäst för solcellsanläggning.
 • Du har rätt till skattereduktion för kostnaden för arbete och material.
 • Ska du installera solceller kan även ett syd-väst eller syd-ost-läge vara fördelaktigt.(Taklutningen spelar inte så stor roll, 10 grader till 45 grader är bra. Men här i norr är högre lutning bättre, dessutom glider snön av bättre.)
 • En rekommendation är att du tar in offerter från minst tre leverantörer.
 • Just nu ges en skattereduktion för installation av nätanslutet solcellssystem med 15 procent av kostnaden för arbete och material.

Angående installation av laddstolpe för elbil

 • Elsäkerhetsverket avråder från att kontinuerligt ladda ditt elfordon i Schuko-uttag, välj istället en laddbox eller laddstation.
 • Just nu ges skattereduktion för installation av laddningspunkt till elfordon med 50 procent av kostnaden för arbete och material.

Här kan du se mer information och kontaktuppgifter.

Publicerad: