Du är här:

Livsmedelsverkets råd - bra mat i skola och förskola

Beslutsfattare i kommunen, kostchefer, upphandlare, rektor, kökspersonal och pedagogisk personal men även föräldrar, har en avgörande betydelse för att främja bra matvanor i skolan. Råd om vad som är bra mat och vad barn skall äta finns i livsmedelsverkets råd för skola och förskola. Kostavdelningen i Örnsköldsviks kommun arbetar utifrån dessa råd. Här är några exempel:

  • tillräckligt med mat
  • tillräckligt med tid för att äta
  • trivsam och lugn matsalsmiljö
  • inga barn utesluts eller mobbas så att de inte vill gå till matsalen (skola)
  • måltider på fasta, regelbundna tider
  • så kort tid som möjligt mellan tillagning och servering för att bevara näringsinnehåll och god smak
  • tillgång till dricksvatten hela skoldagen
  • skolan är fri från godis, glass, bakverk, snacks och söta drycker
  • tillgång till bra mellanmål på eftermiddagen
  • nötter, inklusive mandel, jordnötter och sesamfrö förekommer inte
  • pedagogiska måltider ingår med fördel i lärarnas uppdrag
  • hygienisk säker mat
  • att barnen kan tvätta händerna före måltiden

Lunch som innehåller:

  • potatis ris, pasta eller gryn
  • grönsaker
  • någon nyckelhålsmärkt spannmålsprodukt, till exempel bröd
  • nyckelhålsmärkta kött och charkuteriprodukter
  • nyckelhålsmärkta mejerivaror
  • mjuka matfetter gärna nyckelhålsmärkta
  • fisk varje vecka
  • lättmjölk och vatten

Sidan uppdaterades

2017-11-20

Sidansvarig:

Mer information

Önskar du mer information om Livsmedelsverkets råd rörande maten i våra skolor och förskolor hittar du länken till dokumenten här nedanför.

Bra mat i förskolalänk till annan webbplats

Bra mat i skolalänk till annan webbplats